Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

GPS staat voor Global Positioning System. Deze locatiebepaling met satellieten wordt sinds 1967 gebruikt door het leger van de Verenigde Staten, later zou dit systeem ook beschikbaar worden voor consumenten en bedrijven. Dit systeem laat de locatie van een apparaat bepalen, bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Populaire toepassingen zijn autonavigatie, recreatief wandelen en ook het aanbieden van locatie gebaseerde advertenties. Wat is GPS en welke mogelijkheden zijn er nog meer om een locatie te bepalen?

Definitie GPS

Het systeem werkt met minimaal 24 satellieten die in 6 vaste banen en in een vaste periode rond de aarde draaien. De nauwkeurigheid van de metingen ligt tussen 1 meter en enkele tientallen meters. De satellieten zijn zenders, de apparaten op aarde zijn de ontvangers. Om een GPS locatie extern te volgen is er altijd een additionele zender nodig.

Wat kun je met GPS informatie?

Er zijn verschillende applicaties zoals Garmin Express of GPSies die deze informatie gebruiken om nieuwe routes te bepalen, of afgelegde routes terug te kijken. Dit kan voor recreatieve doeleinden zijn zoals bij GPSies (tegenwoordig onderdeel van AllTrails) het geval is, of voor navigatie om op je bestemming te komen. Garmin Express maakt gebruikt van eigen hardware oplossingen, er zijn ook diverse apps voor mobiele apparaten die gebruik maken van de ingebouwde GPS ontvanger.

Locatiegebaseerd zoeken

Informatie over de huidige locatie kan gebruikt worden voor lokaal gerichte advertenties. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘koffie’ in het hartje van Amsterdam, dan zullen namen als Starbucks direct bovenaan komen te staan in de zoekresultaten. Dit kan op basis van GPS bepaalt worden, maar ook bijvoorbeeld door het aangesloten WiFi hotspot te gebruiken. Niet iedere vorm van locatiebepaling is even nauwkeurig, met name bij internet gebaseerde tracking kan de locatie compleet anders zijn. Wanneer een VPN wordt gebruikt zal bewust een andere server getoond worden, waarmee de host server connectie lijkt te maken met een systeem op een andere geografische locatie. Deze toepassing wordt bijvoorbeeld gebruikt om censuur te omzeilen of om locatie restricties op te heffen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z