Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Google Merchant is een webapplicatie waar ondernemers informatie over hun winkel en producten kunnen uploaden naar de servers van Google met als doel deze informatie zichtbaar te maken voor klanten die gebruik maken van deze zoekmachine. Dit stelt consumenten in staat bedrijfsinformatie en het productassortiment te zien via Google, een bezoek aan de website of shop is niet nodig. Wat is Google Merchant en welke voordelen biedt deze dienst voor ondernemers?

Wat is Google Merchant?

Een webshop kan prachtig ingericht zijn, als niemand weet waar deze winkel zich bevindt dat kan er ook niets verkocht worden. Omdat Google een enorm bereik heeft kan het voordeel bieden om mee te liften op de populariteit van deze zoekmachine. Met Google Merchant is het mogelijk om producten aan te bieden via de zoekmachine pagina’s. Naast adverteren kan Google Merchant ook gebruikt worden om via diverse betaalde en onbetaalde kanalen de zichtbaarheid te verhogen. In de Europese Unie (en Zwitserland) is het mogelijk om Google Merchant te gebruiken met meerdere services die gericht zijn op prijsvergelijk, dit wordt Comparison Shopping Service (CSS) genoemd. Advertenties zijn niet beperkt tot Nederland of de EU maar zijn uit te zetten in ruim negentig landen wereldwijd. Voor verkopers die internationaal opereren is het daarom van belang om met meerdere valuta en/of talen te werken bij het aanbieden van informatie.

Winkelstraat met concurrenten

Omdat de aanbieder zelf de informatie upload kan correcte informatie direct worden weergegeven. Denk aan productinformatie, beschikbaarheid en prijs. Met statistieken en rapportage kan de onderneming een bedrijfsstrategie bepalen. Omdat er meerdere aanbieders kunnen zijn van een product loont het de moeite om de wijze waarop concurrenten hun assortiment aanbieden te vergelijken. Zo kunnen ze lagere prijzen hanteren, minder verzendkosten rekenen of hard werken aan positieve reviews wat vertrouwen opwekt bij klanten. Die onderlinge concurrentie kan een potentieel nadeel zijn voor verkopers die niet altijd graag hun strategie laten vergelijken met andere aanbieders. Het risico van een ‘race to the bottom’ ligt daarmee op de loer.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z