Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Gemakswinkel is een kleine supermarkt met een beperkt assortiment ten opzichte van grotere locaties, daarnaast worden er soms ook additionele diensten aangeboden. De prijzen liggen gemiddeld hoger dan in de grotere winkels, de winkels bevinden zich doorgaans op locaties waar veel mensen passeren. Dit concept is bekend uit Amerika en Azië, waar ze Convenience Store genoemd worden. Wat is een Gemakswinkel en waarom zou een klant meer betalen voor hetzelfde product?

Definitie Gemakswinkel

Het meest bekende voorbeeld van een Gemakswinkel is 7-11. Voor veel toeristen is deze keten supermarkten een uitkomst om dagelijkse boodschappen te doen en andere zaken te regelen wanneer ze op vakantie zijn. Beltegoed kan worden opgewaardeerd, ook vliegtickets kunnen aan de kassa afgerekend worden. Hoewel Convenience Stores in oppervlakte vaak relatief klein zijn, bieden ze een breed assortiment aan producten en diensten. Dat de prijzen wat hoger liggen dan gemiddeld wordt gecompenseerd met het gemak voor de klant. Openingstijden zijn doorgaans ruim, tot 24 uur per dag, en locaties zijn eenvoudig te vinden. In Amerika en Azië is het niet uitzonderlijk dat je vanuit één 7-11 het volgende filiaal al kunt zien.

Gemak in Nederland

Nederland was relatief laat met Gemakswinkels, mede door de strenge regels omtrent openingstijden. Toen de regelgeving versoepeld werd zouden er meer ondernemers een locatie openen. Van een zelfstandige Gemakswinkel zoals Lenzen op de Heerlerbaan, tot aan AH to go filialen op het Centraal Station. In Nederland zijn het vooral benzinestations die voldoen aan de kenmerken voor Convenience Stores, waarbij met name tabak een aanzienlijk deel uitmaakt van de omzet.

Betalen voor gemak

De prijzen in dit soort winkels liggen doorgaans wat hoger dan bij vergelijkbare supermarkten het geval is. Vanwege de centrale ligging en additionele dienstverlening zoals een koffiemachine, een magnetron om producten op te warmen of een verkooppunt voor krasloten, kunnen voorbijgangers en reizigers snel een boodschap doen. Mede door het feit dat er relatief veel supermarkten en kleine verkoop kiosken zijn in Nederland, is het concept hier minder ingeburgerd dan in een aantal andere landen het geval is. 

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z