Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Wanneer een link die niet (meer) bestaat op een website, of verkeerd gespeld is, kan de bezoeker geconfronteerd worden met een 404 melding. Deze 404 fouten laten de bezoeker zien dat de betreffende pagina geen inhoud heeft. Naast de standaard foutmelding in de browser kan hier ook informatie worden verschaft aan de bezoeker die relevant is voor de situatie. Wat zijn 404 fouten en mogen deze voorkomen op een goed functionerende website?

Definitie 404 fouten

De meeste (en beste) websites worden continu aangepast op inhoud, online heeft immers niets een vaste vorm. Dat kan betekenen dat pagina’s verwijderd of verplaatst worden. Daarnaast zijn er links vanuit andere websites met typefouten, of een bezoeker maakt zelf een fout bij het intypen van een URL. In het kader van conversie optimalisatie is het belangrijk dat de bezoeker niet op een 404 pagina terecht komt. Wanneer het domein wel bestaat, maar de specifieke pagina niet, is HTTP 404 de standaard code om dit aan te geven.

404 fouten of 301 redirects?

Om te voorkomen dat een bezoeker op een “lege” pagina terecht komt, is het mogelijk een fout adres om te leiden naar een andere URL zoals de hoofdpagina via een website. Bij pagina’s die verplaatst zijn is dat een logische en gebruiksvriendelijke oplossing, bij een verkeerd gespelde invoer moet bepaald worden of 404 fouten wel getoond mogen worden. Verkeerde pagina’s kunnen de zoekresultaten negatief beïnvloeden, er is geen zwart-wit antwoord of het voorkomen van 404 fouten in alle gevallen de beste methode is.

Speciale 404 pagina

Wanneer de bestemming een lege pagina is zal de browser een standaard 404 pagina weergeven, het is ook mogelijk om zelf een 404 pagina te ontwerpen met tekst en uitleg aan de bezoeker. Dit biedt meer inzicht aan de bezoeker dan een automatische verwijzing naar de hoofdpagina. Er wordt regelmatig humor gebruikt in deze boodschap om irritatie bij de bezoeker te voorkomen.

404 fouten zijn te vermijden vanuit de kant van de aanbieder, maar niet altijd vanuit de bezoeker of externe partij die een foutieve koppeling maakt. Ga slim om met 404 fouten en bekijk per domein en URL of 301 redirects de oplossing bieden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z