Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een featured snippet is een antwoord op een vraag die gesteld wordt via Google. Wanneer iemand een vraag stelt via Google of zoekt op een specifieke term, zal de zoekmachine proberen hier direct een passend antwoord op te geven. Dit antwoord komt van een webpagina die volgens Google overeenkomt met de vraag. Wat zijn featured snippets, hoe kun je een pagina op deze (zichtbare) positie laten verschijnen en waarom is dit een goede vorm van SEO?

Definitie featured snippets

Wanneer er een zoekopdracht wordt gegeven kunnen er verschillende soorten resultaten verschijnen zoals een advertentie, een Google Maps kaart of een link naar een webpagina. Wanneer er een vraag wordt gesteld zoals “wat is…” verschijnt er direct een antwoord boven de zoekresultaten met een link naar de bron. Deze “snippet” ofwel “knipsel” is een fragment of korte samenvatting van een webpagina. Zo kan iemand snel antwoord vinden op een vraag zonder Google te verlaten. Omdat het slechts een fragment betreft zal doorklikken wel meer uitgebreide informatie geven, dit is een nieuwe vorm van zoekmachine optimalisatie.

Informatie aanbieden als SEO

De featured snippets komen niet altijd van het bovenste zoekresultaat, doorgaans wordt de bron wel als link ergens in de top vijf resultaten weergegeven. Hoewel Google de keuze voor het juiste antwoord niet openbaar heeft gemaakt kan dit voor een deel wel herleid worden. Zo moet de formulering in de tekst zoveel mogelijk een antwoord zijn op een vraag die via Google gesteld wordt. Bijvoorbeeld “wat zijn featured snippets” als vraag voor deze pagina. Daarnaast wordt ook de autoriteit van de bron getoetst, en wanneer deze website een groot aantal antwoorden geeft op gerelateerde vragen is de kans groter dat hier een featured snippet uit wordt genomen. Daarmee kan een blog met antwoorden op veelgestelde vragen, of een lijst met informatieve artikelen een goede manier zijn om de gewenste doelgroep te benaderen met objectieve informatie.

Featured snippets bestaan uit objectieve en feitelijke informatie waar wel een commercieel doel achter schuil kan gaan.

Wil je meer weten over featured snippets en over hoe je op featured snippets kunt inzetten met je SEO? Lees dan onze blog ‘Met featured snippets (helemaal) bovenaan in Google!‘.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z