Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Facebook is een social media platform dat wordt aangeboden door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf. Met ruim twee miljard actieve gebruikers is dit de grootste social media dienst ter wereld. Dit platform wordt door bedrijven voornamelijk gebruikt voor (organische) content marketing, maar je kunt er ook op adverteren (Facebook marketing). Wat is Facebook en welke rol speelt dit bedrijf in online marketing?

Definitie Facebook

Facebook werd opgericht in 2004 door enkele studenten aan de Harvard universiteit, momenteel is mede-oprichter Mark Zuckerberg nog steeds de directeur dit bedrijf. Deze gratis dienst voor consumenten biedt een aantal opties voor zowel particulieren als bedrijven om te adverteren. Daarnaast wordt (een deel van) de uitgebreide gebruikersinformatie verkocht aan derden voor commerciële doeleinden. Met meer dan twee miljard actieve gebruikers is Facebook het meeste gebruikte social media platform met een focus op Engelstalige landen en West-Europa.

Meer dan Facebook

Sociale interactie is de sector waarin Facebook het meest actief is, met de Facebook feed als belangrijkste onderdeel. In de loop der jaren hebben ze ook andere producten gelanceerd en andere bedrijven aangekocht waarbij sociale interactie doorgaans een belangrijke rol speelt zoals:

  • Messenger: Een berichten diensten die direct gekoppeld is aan de Facebook account.
  • WhatsApp: Deze berichten App is momenteel in handen van Facebook, toch is een Facebook account niet vereist om deze dienst te gebruiken.
  • Instagram: Dit is een sociaal media platform dat ooit is begonnen als App om afbeeldingen te delen, na overname door Facebook zijn er steeds meer functies aan toegevoegd die met name voor commerciële partijen interessant kunnen zijn.
  • OculusVR: Dit is een bedrijf dat zich specialiseert in Virtual Reality software en hardware, hoewel de meeste functies niet direct gekoppeld zijn aan de standaard Facebook diensten zijn er wel koppelingen gemaakt zoals de weergave van 360 graden foto en video op de Facebook tijdlijn.

De gebruiker is het product

Net zoals bij Google is Facebook een gratis dienst waarbij gebruikersinformatie de grootste bron van inkomsten vormt. De reputatie van Facebook is daarbij onderhevig aan kritiek op de wijze waarop persoonlijke informatie wordt verzameld en verkocht. Facebook adverteren is voor online marketing nog steeds een belangrijk platform, de wijze van interactie met klanten verschilt doorgaans wel ten opzichte van traditionele vormen van adverteren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z