Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Facebook-pagina is specifiek bestemd voor bedrijven, merken, organisaties en bekende personen, dus niet voor individuen zonder commercieel of ideëel belang. In veel opzichten verschillen deze pagina’s niet zoveel van standaard profielpagina’s, toch zijn er een aantal specifieke mogelijkheden die bij persoonlijke accounts niet mogelijk zijn. Wat is een Facebook-pagina, en waarom zou je een pagina op Facebook voor business maken?

Definitie van een Facebook-pagina

Facebook is oorspronkelijk bedacht als een digitaal ‘smoelenboek’ waar studenten hun eigen profiel aan kunnen toevoegen. Omdat gratis communicatie tussen personen niet echt een duurzaam inkomstenmodel is, heeft Facebook later de Facebook-pagina geïntroduceerd voor zakelijk gebruik. Deze pagina’s zijn niet bedoeld voor consumenten, om een dergelijke pagina in te richten zal er wel een persoonlijke account gekoppeld moeten worden. Het is dus niet mogelijk om zonder standaard Facebook account een Facebook-pagina te openen. Deze persoon moet een officiële vertegenwoordiger zijn van de organisatie, het bedrijf, merk of een bekend persoon.

Pagina Facebook voor business

Voor zowel zakelijke gebruikers als voor Facebook is het van belang dat berichten gezien worden. Hiervoor zijn een aantal gratis tools beschikbaar en optioneel betaalde functies, zoals Facebook adverteren. Zo kan een organisatie berichten inplannen voor een langere periode. Deze berichten kunnen vervolgens weer ‘gepromoot’ worden om ook buiten het bekende netwerk gezien te worden. Facebook marketing verschilt niet veel van adverteren via zoekmachines of andere sociale netwerken. Naast berichten is het mogelijk om een pagina op Facebook voor business te promoten. Omdat het verzamelen van ‘Likes’ en het delen van content een belangrijke rol speelt op dit platform, zal er naast betalen voor een hogere zichtbaarheid ook interactie en outreach nodig zijn om als publicist gezien te worden.

Facebook biedt de mogelijkheid om het aantal volgers te bekijken en statistieken per pagina en publicatie te analyseren. Het algoritme zal zelf ook suggesties bieden om de zichtbaarheid van of interactie met een pagina uit te breiden.

Inspelen op wijzigingen in Facebook

Een succesvolle Facebookpagina opbouwen is al een uitdaging, om betrokkenheid te behouden is een heel ander verhaal. Naast de gebruiker wordt de wijze waarop berichten worden weergegeven en de manier waarop interactie mogelijk is regelmatig aangepast. Zo werd in februari 2021 aangekondigd dat Pagina Likes uitgefaseerd gaan worden met een nieuwe focus op Pagina Volgers. Dit betekent dat gebruikers meer verbonden zijn met een Facebookpagina of merk.

De overstap van een chronologische tijdlijn naar een volgorde die door het Facebook algoritme is bepaald heeft het platform voor zowel consumenten als voor bedrijven niet altijd eenvoudiger gemaakt in gebruik. Zo krijgt een gebruiker niet alle updates van vrienden op volgorde te zien, maar in een rangschikking die door het algoritme is bepaald. Net zoals het zoekalgoritme van Google is ook het algoritme van Facebook een geheime formule dat voor buitenstaanders erg onduidelijk kan zijn. Zo is het van groter belang dan voorheen om berichten op een Facebookpagina zoveel mogelijk ‘evergreen’ te houden. Nieuws spreekt aan maar als berichten na een dag alweer verouderd zijn in de tijdlijn opduiken komt dit niet goed over.

Wat is een goede Facebookpagina?

Op ieder social media platform is het sleutelwoord ‘viral’. Een bericht dat vaak gedeeld wordt, dat aanspreekt bij een grote doelgroep. Een consistente ‘tone of voice’ is ook van belang, als bedrijf wil je een duidelijke identiteit uitstralen. Visuele content zoals afbeeldingen en videoclips zorgen ervoor dat gebruikers langer een bericht zullen bekijken wat direct door het algoritme wordt opgemerkt. Naast eigen viral content produceren is het ook mogelijk om bestaande content in licentie te nemen. De rechten van een leuke video kopen en publiceren op een eigen Facebookpagina kan een veelvoud aan inkomsten opleveren.

Een goede Facebookpagina is consistent van toon met veel updates, interactie geleid door een redactie die inspeelt op het gedrag van bezoekers. Door de statistieken te analyseren is het mogelijk om meer inzicht te vergaren.

Facebookpagina als winkel

Met name kleinere ondernemers maken gebruik van Facebook als exclusief online communicatiemiddel. Producten worden aangeboden, mensen kunnen openbaar vragen stellen of via private chat persoonlijke service ontvangen. Naast betaalde promotie wordt er ook gebruik gemaakt van commerciële werving op de Facebookpagina waarbij de grenzen van de Facebook richtlijnen soms worden opgezocht.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z