Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Facebook Like is een functie op het social media platform van Facebook. Het bekende duimpje omhoog werd in 2009 geïntroduceerd, het is een laagdrempelige manier om als gebruiker waardering te tonen voor een bericht. Er is wel een gebrek aan data omtrent de intentie van het duimpje wat geresulteerd heeft in additionele emoticons. Wat is Facebook Like en wat kun je doen als een bericht geen duim omhoog verdient?

Definitie Facebook Like

Als je iets leuk vindt steek je een vuist omhoog met alleen de duim naar boven gericht. Dit is een gebaar dat in menig film over het Romeinse Rijk te zien is. De Caesar bepaalde het lot van een slaaf in het Colosseum met slechts een duim omhoog of een duim omlaag. De definitie van een Facebook Like is een blijk van waardering voor een bericht in de tijdlijn. Meer Likes betekent meer populariteit. Een verschil met een view is de interactie van de gebruiker.

Meer mogelijkheden met de Facebook Like

Een duim omhoog bij een bericht over de ontdekking van een massagraf komt vreemd over. Er bleek onduidelijkheid te zijn over de intentie van de reageerder. Betreft het waardering voor het delen van het bericht of de inhoud? Daarom besloot Facebook in 2016 meer opties toe te voegen waaronder liefde, verdriet of woede. Een Een Dislike knop is nooit toegevoegd, directeur Mark Zuckerberg gaf aan dat hier geen plannen voor waren. Andere platformen waaronder YouTube bieden deze optie wel, hoewel ook YouTube heeft besloten om Dislike uit te faseren. Liken draagt bij aan het samenstellen van een gebruikersprofiel dat weer gebruikt kan worden voor targeted marketing.

Het belang van Likes verzamelen

Views zijn goed, interacties zijn beter. Het model van hogere viewer aantallen is verschoven naar een model van interactie met publicaties. Dit geldt voor het Google Pay Per Click model en ook voor het Facebook Like systeem. Iemand kan achteloos voorbij een bericht scrollen maar een Like betekent dat er een bewuste interactie heeft plaatsgevonden. De term “Like and Subscribe” is een meme geworden op YouTube. Het algoritme heeft een voorkeur voor publicaties die veel interactiviteit genereren. Hoewel het niet is toegestaan om Likes te kopen is het lastig gebleken om ‘Fake Likes’ te stoppen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z