Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Extranet is een privé netwerk voor partners, verkopers of leveranciers om toegang te verkrijgen in een gecontroleerd deel van een netwerk. Het vormt daarmee een schakel tussen een afgeschermd Intranet netwerk en het open internet. Wat is Extranet en hoe wordt dit in praktijk toegepast?

Definitie Extranet

De definitie van Extranet komt voor uit een DMZ netwerk. Dit is een laag tussen een Local Area Netwerk (LAN) en een extern netwerk zoals het internet. DMZ is een afkorting van “Demilitarized Zone”, een gebied waar militaire operaties niet toegestaan zijn.

Bedrijven hebben doorgaans veel data die ze graag intern houden. Daarnaast is er ook veel informatie die juist wel gedeeld moet worden. Zo is het prettig voor afnemers om de voorraad te kunnen controleren, leveranciers vinden het handig om een deel van de inventaris te kunnen bekijken, of er kunnen andere stakeholders betrokken zijn. Om op een veilige en gecontroleerde wijze informatie te delen met externe organisaties kan een organisatie een Extranet opzetten. Een deel van de beschikbare informatie wordt via een beveiligde verbinding toegankelijk gemaakt voor een selecte groep gebruikers.

Intern Extranet

Bedrijven kunnen bestaan uit vele divisies die zich op verschillende locaties bevinden. Een deel van de informatie die van toepassing is op een specifieke divisie kan gedeeld worden via een Extranet verbinding. Internet is gevoeliger voor privacyinbreuk dan een Intranet netwerk, er moet daarom aandacht besteed worden aan beveiliging. De kosten die gepaard gaan met het aanleggen en onderhouden van een betrouwbaar Extranet netwerk kunnen flink oplopen, daarom is het niet voor iedere organisatie weggelegd.

Samenwerken en delen

Tijdens productontwikkeling kunnen meerdere partijen en bedrijven ingeschakeld worden. Door een omheind Extranet in te richten kunnen teams samenwerken, bestanden delen en meer efficiënt werken. De organisatie die deze omgeving aanbiedt behoudt de controle op alle data, en bepaalt welke informatie gedeeld wordt en onder welke voorwaarden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z