Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een extensie is een uitbreiding of een aanvulling, deze term kan voor diverse doelstellingen gebruikt worden en er bestaan meerdere soorten extensies. Zo is er de toevoeging aan een bestandsnaam zoals .doc voor Word documenten, de landcode .nl bij domeinnamen en er zijn ook kleine programma’s die extra functionaliteit toevoegen aan een applicatie of browser. Wat is extensie en hoe worden deze toegepast?

Definitie extensie

In deze uitleg van de term “extensie” wordt de nadruk gelegd op online marketing en zoekmachine optimalisatie. Het is namelijk een vrij algemene term die voor uiteenlopende zaken wordt gebruikt. Dit zijn de drie meest relevante definities:

1. Bestand

Een Word document heeft als extensie .doc, sommige bestandstypes zijn zo nauw verweven met de extensie dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt met het bestand op zich zoals een .pdf. Hoewel deze extensies op PC’s niet altijd standaard worden weergegeven, kan het wel van belang zijn voor het juist functioneren van computers en applicaties.

2. Domein

Bij domeinnamen zijn er zowel praktische als commerciële redenen om voor een specifieke extensie te kiezen. Een landcode als .nl zal meestal ook in de Nederlandse taal geschreven zijn met Nederlanders als primaire doelgroep, een .com domein is meestal een bedrijf dat nationaal of internationaal opereert. Daarnaast kun je ook kiezen voor een beschrijvende extensie zoals een .tv of .xxx top level domein. Hier is een ruime keuze in, hoewel ze lang niet zo populair en ingeburgerd zijn als de standaard domeinextensies.

3. Applicatie

Browsers zoals de Chrome browser van Google bieden vaak de mogelijkheid om plug-ins of extensies te installeren die de functionaliteit van de browser uitbreiden. Voor SEO is er bijvoorbeeld de Google Tag Assistent of de Moz Bar die analyse van websites eenvoudiger maakt.

Extensies worden gebruikt om bestanden en domeinnamen te beschrijven, en de functionaliteit van applicaties uit te breiden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z