Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Etalage is het deel van een winkel dat van buiten zichtbaar is, met als doel voorbijgangers te verleiden om het winkelpand binnen te treden. Er zijn vier functies die ondergebracht zijn in het AIDA model. De hoofdpagina van een webshop dient ook als een virtuele etalage voor bezoekers. Wat is een etalage en hoe kies je het juiste etalagemateriaal?

Definitie Etalage

Een Etalage is niet hetzelfde als een Vitrine. Die laatste is namelijk een uitstalkast die van meerdere zijden bekeken kan worden. Een Etalage is normaal gesproken zichtbaar vanaf één zijde, de glazen wand aan de buitenzijde van een winkel. In een winkelcentrum kan een opvallende inrichting van de Etalage extra bezoekers trekken. Dit kan een interessant aanbod van artikelen zijn, een creatieve inrichting of een combinatie van beide. In een schoenen Etalage kunnen bijvoorbeeld de nieuwste modellen sportschoenen uitgestald worden, het ook mogelijk om juist lage prijzen te benadrukken tijdens een uitverkoop.

In Nederland besteed met name De Bijenkorf veel aandacht aan de inrichting van deze ruimte. Er zijn ook winkels die juist weinig of niets prijsgeven van het aanbod. Dit kan nieuwsgierigheid opwekken, wat weer het aantal bezoekers kan stimuleren.

Het AIDA model

Het bekende AIDA model zoals dit toegepast wordt in marketing, is ook van toepassing op het etaleren van producten. De vier basisprincipes van dit model zijn:

  1. Aandacht trekken
  2. Interesse wekken
  3. Verlangen opwekken (Desire)
  4. Aanzetten tot actie

De gewenste actie zal het binnentreden van de winkel zijn, waar vervolgens de bezoeker tot een betalende klant geactiveerd kan worden.

Online etaleren

De hoofdpagina van een webshop wordt vaak als Etalage gebruikt. Door gebruik te maken van cookies of een login mogelijkheid is het mogelijk om voor iedere bezoeker een unieke invulling weer te geven. Hoewel online ‘uitstallen’ meer mogelijkheden biedt dan een venster van een fysieke winkel, moet de website wel eerst bezocht worden voordat de virtuele Etalage zichtbaar is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z