Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Effective Cost Per Mille of afgekort ECPM geeft informatie over de prestaties van advertenties. Deze berekening helpt publishers in het optimaliseren van advertentie campagnes, omdat inkomsten van verschillenden platformen direct met elkaar vergeleken kunnen worden. Wat is de betekenis van Effective Cost Per Mille en wat is de juiste formule?

Definitie Effective Cost Per Mille

De term Effective Cost Per Mille kan worden afgekort met ECPM of met een kleine letter ‘e’ als eCPM. Dit meetpunt is direct gerelateerd aan CPM.

De berekening gaat als volgt:

eCPM = (totale inkomsten van een advertentiecampagne / totaal aantal impressies) x 1000.

Stel: Een banner advertentie heeft 3 euro opgebracht met 800 impressies. Een video advertentie heeft 5 euro opgebracht met 500 impressies. De banner advertentie heeft € 3,75 opgebracht terwijl de video advertentie € 10,- heeft opgebracht. Dit betekent dat de video advertentie meer geld in het laatje heeft gebracht op basis van het aantal impressies.

Eenvoudig vergelijken van resultaten

Wanneer er verschillende kanalen worden ingezet bij een advertentiecampagne, kan het vergelijken van de resultaten erg complex worden. Door de Effective Cost Per Mille te bepalen wordt vergelijking een stuk eenvoudiger gemaakt. Naast analyse van campagnes die reeds afgerond zijn, wordt deze berekening ook toegepast op prognoses van campagnes die nog niet actief zijn.

Inzetten van meerdere kanalen

Het is mogelijk om online op verschillende manieren te adverteren. Bijvoorbeeld met banner advertenties, video commercials of zoekmachine advertenties. Hoewel het mogelijk is om voor één kanaal te kiezen, zal er vaak voor een mix van platformen gekozen worden om de zichtbaarheid te verhogen. Daarnaast is het ook eenvoudiger om resultaten met elkaar te vergelijken om nieuwe campagnes te plannen. Omdat de kosten per campagne en eenheid sterk kunnen verschillen, biedt Effective Cost Per Mille de mogelijkheid om snel een vergelijking te maken. De uitkomst van deze berekening zegt niet alles over het succes van een campagne, het helpt wel om meer inzicht te verkrijgen in de resultaten of prognoses.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z