Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een E-mailnieuwsbrief is een vorm van digitale communicatie waarbij de ontvanger periodiek geïnformeerd wordt over producten, diensten, bedrijven of specifieke onderwerpen. Ze worden door zowel commerciële bedrijven als verenigingen gebruikt om informatie te delen en mogelijk ook de ontvanger aan te zetten tot actie. Wat is een E-mailnieuwsbrief en wat is het doel van dit type E-mail?

Definitie E-mailnieuwsbrief

De betekenis van E-mailnieuwsbrief is erg ruim. In principe is het een standaard E-mail, met als verschil dat er sprake is van een zekere continuïteit. Ontvangers kunnen zich abonneren op een Nieuwsbrief per mail, en zullen vervolgens regelmatig een bericht ontvangen. De inhoud van deze berichten kan sterk uiteenlopen, toch zijn er diverse elementen die vaak terugkeren zoals:

  • Aankondigen van nieuwe producten en/of diensten.
  • Blog artikelen met onderwerpen die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp.
  • Kortingen en promotionele acties, al dan niet exclusief voor ontvangers van de E-mailnieuwsbrief.
  • Belangrijke updates over nieuwswaardige zaken.

Hoe wordt een Nieuwsbrief ingevuld?

Omdat E-mailnieuwsbrieven vaak worden ingezet voor commerciële doeleinden, is het niet verbazingwekkend dat er vaak het onderliggend doel is om ontvangers aan te sporen tot actie. Dit kan het bestellen van een nieuw product zijn, of het bezoek aan een website. Toch zal het doorgaans geen volledig commercieel bericht of aanbod zijn, het bieden van inhoudelijk interessante content speelt een belangrijke rol bij de waardering van dit soort correspondentie.

Een lijst met ontvangers opbouwen én behouden

Met name webshops proberen bezoekers via de website te verleiden om zich in te schrijven op een Nieuwsbrief. Bijvoorbeeld als een kortingsvoucher om een aanmelding te belonen, of na een transactie om klanten te binden. Branche specifieke websites maken ook regelmatig gebruik van een pop-over venster dat over de opgevraagde content wordt weergegeven. Naast inschrijven moet volgens de wetgeving het uitschrijven eenvoudig en laagdrempelig worden gehouden, zoals een link om uit te schrijven onderaan de E-mailnieuwsbrief.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z