Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Dumping, of in de Nederlandse taal “dumpen” is een term die gebruikt wordt in de context van internationale handel. Het staat voor de praktijk waarin goederen voor een lagere prijs verkocht worden in het buitenland dan in eigen land gebruikelijk is, met als doel de concurrenten buitenspel te zetten. Wat is dumping en hoe werken Anti dumping maatregelen?

Definitie Dumping

Het is mogelijk dat producten uit het buitenland goedkoper zijn dan diezelfde producten in het land van herkomst. Door subsidies vanuit de regering, of verkopen met verlies, kunnen bedrijven goederen goedkoper aanbieden dan de kostprijs. Hoewel deze werkwijze door regeringen en belangengroepen doorgaans niet gewaardeerd wordt, is deze praktijk wel legaal. Tenzij kan worden aangetoond dat de praktijken bewust bedoeld zijn om lokale ondernemers uit de markt te drukken.

Goedkoper in het buitenland

Een bekend voorbeeld van Dumping is het aanbod van goedkope Chinese zonnepanelen op de internationale markt. De kosten voor de productie van deze panelen liggen hoger dan de verkoopprijs. Zo kunnen Chinese bedrijven ervoor zorgen dat andere aanbieders geen schijn van kans meer hebben om hun eigen producten te verkopen. De langste adem betekent de grootste kans op overleven. Daarbij blijken in realiteit goedkope leveranciers regelmatig over de kop te gaan, met als gevolg geen garantiedekking of service en ondersteuning vanuit de leverancier. Europa wordt bijvoorbeeld beschuldigd van melkpoeder Dumping op de West-Afrikaanse markt.

Wat is Anti-dumping?

Import heffingen kunnen dienen als Anti dumping. Wanneer een regering van mening is dat goederen uit een land te goedkoop worden aangeboden, en zo problemen veroorzaken voor nationale aanbieders, kunnen extra heffingen het proces van dumpen ontmoedigen. Een voorbeeld hiervan is de Europese Commissie, die de prijzen van goederen van buiten de EU via heffingen duurder maakt. Op deze manier wordt het aantrekkelijker om met Europese leveranciers te werken in plaats van goedkopere aanbieders van buiten Europa. Consumenten zijn doorgaans niet enthousiast over dit soort heffingen, omdat ze gedwongen worden een hogere prijs te betalen, ongeacht welke leverancier de levering verzorgt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z