Drupal is een Open Source Content Management Systeem dat gratis te gebruiken is. Naar schatting wordt dit CMS voor minimaal twaalf procent van de 10.000 grootste websites ter wereld gebruikt. Naast het basissysteem zijn er ruim 44.000 modules beschikbaar die extra functionaliteit toevoegen aan het systeem. Wat is Drupal en hoe onderscheidt het zich van WordPress?
Hoewel WordPress en Drupal beide als CMS worden gebruikt zijn het in basis beide andere soorten applicaties. WP is van oorsprong een blogging platform terwijl Drupal juist ontwikkeld is als een Web Application Framework. Hoewel het systeem in basis geen technische expertise vereist, is er voor de geavanceerde functionaliteit wel meer kennis noodzakelijk. Zo is er een API beschikbaar die meer mogelijkheden biedt dan alleen een statische website bouwen. Het systeem werd na een start als forum applicatie een Open Source project in 2001. De naam komt van het Nederlandse woord ‘druppel’. Daarnaast zou het community aspect terugkomen in het Nederlandse woord ‘dorp’ wat door een verkeerde invoer ‘drop’ werd, wat weer het Engelse woord is voor ‘druppel’. Ook is het een Nederlands woord voor een typisch Hollands snoepgoed.
Na de lage instapdrempel kan webdevelopment in Drupal snel ingewikkeld worden voor gebruikers zonder kennis van web applicaties. Met WYSIWYG plugins wordt het eenvoudiger om websites te bouwen, daarnaast zijn er tienduizenden gratis modules beschikbaar via de officiële website. Ook zijn er bijna drieduizend gratis thema’s beschikbaar om het uiterlijk van websites aan te passen. Er is een grote gemeenschap waarvan de leden regelmatig samenkomen tijdens Drupal Camps om het systeem verder uit te breiden. Er worden daarnaast regelmatig security updates uitgebracht om de beveiliging van het systeem te verbeteren. Ondanks de community insteek maken er ook professionele organisaties gebruik van dit CMS zoals NBC. In 2009 zou het Witte Huis in de Verenigde Staten aangeven dat de nieuwe website gemaakt zou worden in dit Content Management Systeem.