Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Doorloopwinkel is een winkel die ingericht is met een vaste doorlooproute. Het doel hiervan is om klanten het volledige aanbod van de winkel te tonen met als doel een hogere omzet te genereren. Wat is een Doorloopwinkel en in welke branches wordt deze marketing methode toegepast?

Definitie van een Doorloopwinkel

De betekenis van doorloop winkel is van toepassing op fysieke winkels, dus niet op webshops. Een winkel kan producten op diverse manieren laten zien aan de klant. Zo zullen er bij een supermarkt doorgaans rijen zijn met een onderverdeling in productcategorieën. Wanneer iemand een brood wilt kopen zal deze klant doorgaans niet langs een rij met frisdrank passeren. Bij een meubelboulevard wordt wel vaak gebruik gemaakt van een doorlooproute, waarmee de klant naast banken ook stoelen, bedden of woonaccessoires zal tegenkomen op de weg naar de kassa. Op deze wijze probeert de retailer meer producten te verkopen dat de klant oorspronkelijk in gedachten had.

De IKEA formule 

Waarschijnlijk zal het meest voor de hand liggende voorbeeld van een Doorloopwinkel de IKEA zijn. Deze winkel richt zich op interieurartikelen van meubilair, raamdecoratie, beddengoed, diverse elektra en huishoudelijke artikelen. De winkels zijn voorzien van een duidelijke looproute met brede paden en indicatoren die aangeven wat de standaard route is. Zo passeert een klant in principe alle afdelingen van de winkel, om uiteindelijk te arriveren bij het zelfbedieningsmagazijn en aansluitend de kassa. Er zijn diverse ‘sluiproutes’ die naast een snelle doorgang voor het personeel ook dienen als nooduitgang, en deels ook om ongeduldige klanten tevreden te stellen.

Meer kopen dan je van plan was

IKEA is typisch een doorloop winkel concept waarin mensen vaak met meer producten naar huis gaan dan ze van plan waren aan te schaffen. Dit komt naast de vaste looproute ook door het gebruik van ‘bulla bulla’ korven, gevuld met doorgaans goedkopere artikelen in grote hoeveelheden. De kwantiteit en de opzettelijk ‘slordige’ presentatie nodigt het winkelend publiek uit om deze producten aan te schaffen of beter gesteld ‘te graaien’.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z