Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij dikdrukken worden specifieke woorden of termen benadrukt. Dikdrukken wordt ook wel “vetgedrukt” of “bold” genoemd. Bij zoekmachine optimalisatie wordt deze manier om aandacht te vestigen op specifieke delen van een tekst ook gebruikt om hoger te scoren in de zoekresultaten. Wat is dikdrukken en heeft dit echt effect op de ranking van een pagina bij specifieke zoekwoorden?

Definitie dikdrukken

Wanneer je een tekst schrijft en je wilt de nadruk leggen op een specifiek woord of een deel van een zin heb je verschillende mogelijkheden tot je beschikking zoals:

  • Hoofdletters gebruiken
  • Het lettertype in een andere kleur weergeven
  • De achtergrondkleur van de tekst een andere kleur weergeven
  • De tekst in cursief zetten
  • De tekst onderlijnen
  • De tekst dikdrukken

Ook kun je links gebruiken om een deel van de tekst op te laten vallen, maar dan moet er naar een andere webpagina worden verwezen. In gedrukte media worden de meeste van deze opties al lange tijd gebruikt. Omdat geschreven tekst gescheiden wordt van toon kun je met behulp van visuele kenmerken ergens nadruk op leggen, of een specifieke intentie aan een woord of groep woorden geven.

Dikdrukken voor SEO

Bij zoekmachine optimalisatie wordt dikdrukken ook wel gebruikt om een pagina hoger te laten scoren in de zoekresultaten. De keywords en keyphrases worden in bold gezet met als doel de zoekmachines aan te geven dat deze termen van belang zijn. Door misbruik van deze methode heeft dikdrukken weinig zin meer wat betreft SEO, het kan zelfs als keyword spamming worden bestempeld. Mits relevant, is het beter om de zoekwoorden verder uit te diepen en ze te koppelen aan een nieuwe pagina’s. Dan vallen ze niet alleen beter op, ze vervullen ook een relevante functie voor de gebruiker. 

Dikdrukken voor lezers

Je mag gerust de “bold” functie gebruiken in teksten, zolang dit een meerwaarde biedt voor de lezer. Doe het alleen niet om de zoekmachine algoritmes te manipuleren, want dat is niet (meer) relevant. Of het helemaal geen zin meer heeft in Google? It depents, in de ogen van Google draait het optimaliseren van je website om het optimaliseren voor de gebruiker. Uiteindelijk adviseert een goed SEO bureau je daarom altijd om te kiezen voor optimalisatie voor de gebruiker en je zal beloond worden met betere posities in Google.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z