Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Cyberspace is een term die stamt uit de jaren zestig van de twintigste eeuw maar in de jaren negentig een concrete betekenis zou krijgen. Het betreft een concept dat staat voor digitale technologie die via koppelingen een groot netwerk vormt. Het wordt wel gebruikt om het internet te beschrijven maar als concept is het een ruimer begrip. Wat is cyberspace en wat betekent deze technologie voor de fysieke wereld?

Definitie cyberspace

Hoewel de term in de jaren negentig snel populariteit zou verwerven vanwege de opkomst van het internet, bestaat de term cyberspace al langer. Enkele decennia eerder zou de Deense artiest Susanne Ussing samen met haar echtgenoot Carsten Hoff ‘Atelier Cyberspace’ oprichten. Onder deze naam zouden ze een serie aan installaties ontwerpen die ‘zintuiglijke ruimten’ genoemd werden. Dit concept stond los van de digitale wereld waar de term later mee verbonden zou worden.

In 1989 zou Autodesk, een software bedrijf dat 2D en 3D software ontwikkelt, een virtual reality systeem op de markt brengen met de naam Cyberspace. Volgens F.D. Kramer zijn er momenteel 28 definities van cyberspace in gebruik.

Cyberspace staat voor sociale interactie

Hoewel het concept cyberspace voor een groot deel afhankelijk is van technologie in het algemeen en het internet in het bijzonder, is de kern van het begrip sociale interactie. De wijze waarop mensen met elkaar communiceren via internet, zakendoen of recreatief bezig zijn valt allemaal onder de noemer ‘cyberspace’. Daarbij zijn er gedragscodes opgesteld wat ook wel ‘cyberethiek’ wordt genoemd. De wijze waarop deze gedragscode wordt geïnterpreteerd is aan verandering onderhevig. Zo staat de wijze waarop er wordt gedacht over online privacy regelmatig ter discussie.

Van cyberspace naar de metaverse

De term cyberspace is nauw verbonden met de metaverse. Dit staat voor een virtuele omgeving die verwijst naar de fysieke wereld maar bestaat in de digitale wereld. Een toepassing hiervoor is virtual reality. De koppeling met sociale interactie is ook hierbij van toepassing, zo zou Facebook in 2021 de naam van het moederbedrijf veranderen naar Meta. Dit was een directe verwijzing naar de metaverse. De Oculus serie VR brillen werd eveneens hernoemd naar Meta waarmee het mogelijk is om interactie tot stand te brengen in cyberspace.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z