Broken links zijn koppelingen naar webpagina’s die niet werken. Dit is niet helemaal hetzelfde als dead links, hoewel de definities van beide termen wel vaak door elkaar gehaald worden. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom koppelingen niet functioneren, wat zijn broken links en hoe kun je ze voorkomen?
Wanneer je terecht komt op een 404 pagina heb je te maken met een gebroken koppeling. Je komt hier terecht door op een link te klikken naar een URL die niet (meer) bestaat. Je krijgt vervolgens een pagina te zien die aangeeft dat deze pagina niet beschikbaar is, dit kan een standaard pagina zijn of een speciale pagina die je bijvoorbeeld doorverwijst naar de hoofdpagina van het domein dat je bezoekt. SEO specialisten weten hoe belangrijk het is voor de Google ranking dat er geen broken links op je website zijn.
Het feit dat veel internet experts broken links en dead links op één hoop gooien, geeft al aan dat de grens tussen deze foutieve koppelingen erg dun is. In principe zijn dode links koppelingen naar webpagina’s die niet meer bestaan. Een gebroken link kan ook een verkeerd gespelde koppeling zijn. Dead links worden niet gecorrigeerd met een alternatieve pagina, broken links wel.
Omdat koppelingen van belang zijn voor de SEO score en voor een goede gebruikerservaring is het van belang om een website regelmatig te controleren op gebroken links. Niet alleen interne koppelingen maar ook zeker links naar externe websites moeten gecontroleerd worden.