Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Black-hat SEO staat voor een aantal maatregelen om een webpagina hoog te laten scoren in de zoekresultaten die niet overeenkomen met de voorwaarden die de aanbieder van de zoekmachine stelt. Door het Algoritme te manipuleren kan een pagina kunstmatig hoger scoren in bijvoorbeeld Google, ook wanneer deze pagina niet relevant is voor de zoekopdracht. Wat is Black-hat SEO en waarom is dit een omstreden manier van zoekmachine optimalisatie?

Definitie Black-hat SEO

Bij zoekmachine optimalisatie wordt een webpagina op een manier ontworpen die voldoet aan de criteria die het algoritme stelt op basis van de zoekopdracht. Denk aan het zoeken naar de term “bakker Den Haag” waarop de bakkers in de regio Den Haag bovenaan in de zoekresultaten zullen verschijnen. Bij Black-hat SEO wordt het algoritme gemanipuleerd om minder relevante pagina’s hoger te laten scoren.

Waar komt de term vandaan?

“Black Hat” verwijst naar de cowboys in oude Westerns waarbij de schurken altijd een zwarte hoed droegen. De term wordt ook vaak in verband gebracht met hackers en makers van virussen. Black-hat SEO is daarmee een denigrerende term voor personen die zoekmachines manipuleren om een pagina kunstmatig hoog te laten scoren.

Het gevaar van Black-hat SEO

Het spreekt voor zich dat aanbieders van zoekmachines niet gelukkig zijn met webdesigners die het zoekalgoritme proberen te manipuleren. Daarom worden er regelmatig aanpassingen doorgevoerd in het algoritme waardoor webpagina’s plotseling enorm kunnen kelderen in de zoekresultaten. White-hat SEO die volgens de voorwaarden van de zoekmachines wordt toegepast zal doorgaans na een update van het algoritme niet tot een daling leiden in de ranking.

Best Practices in zoekmachine optimalisatie

Door een webpagina in te richten naar de algemeen geaccepteerde voorwaarden zal deze (na verloop van tijd) steeds beter aansluiten op de zoekopdrachten van de gebruiker. Hoewel het uit concurrentie overwegingen interessant lijkt om een voorsprong te nemen met Black-hat SEO, is dit vaak een korte-termijn resultaat met mogelijk negatieve consequenties op de lange duur.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z