Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een bestand is een digitaal document dat informatie bevat die door elektronische apparaten gelezen kan worden. De Engelstalige term is ‘file’. Bestanden zijn herkenbaar aan de bestandsextensie, daarnaast kunnen computersystemen ook op basis van de inhoud bepalen om welk bestandstype het gaat. Wat is een bestand en waar kun je bestanden aan herkennen?

Wat is een bestand?

Computers hebben bestanden nodig om te functioneren. In een bestand kunnen complete applicaties ondergebracht worden zoals in een .exe bestand, of een losse afbeelding zoals bijvoorbeeld een .jpg bestand. De extensie, het deel achter de punt, speelt een belangrijke rol in het bepalen van het bestandsformaat. Dit zijn enkele veel voorkomende extensies:

  • Zip: Een archief met daarin andere bestanden.
  • Rar: Net als zip een archief met daarin andere bestanden.
  • Jpg: Een gecomprimeerde afbeelding met kwaliteitsverlies.
  • Png: Een gecomprimeerde afbeelding zonder kwaliteitsverlies.
  • Mp3: Een gecomprimeerd geluidsbestand.
  • Wav: Een geluidsbestand zonder compressie.
  • Doc: Een tekstbestand met opmaak.
  • Txt: Een tekstbestand zonder opmaak.
  • Pdf: Een document met opmaak.

Voorheen was het aantal karakters van een extensie niet uniform vastgelegd, Microsoft had zelf een limitatie van drie karakters bepaald. Bij Windows 95 is deze limiet opgeheven. Daarom zie je bijvoorbeeld bestanden met .jpg en .jpeg door elkaar gebruikt worden.

Wat zit er in het bestand?

De vraag “wat is een zip bestand?” kan niet eenduidig worden beantwoord. Het is namelijk een archief, een verzameling van documenten die ‘ingepakt’ zijn. Dit geldt ook voor een rar file. Met een unzip programma is een zip uit te pakken, als geheel kan dit type document niet direct gebruikt worden.

Gevaarlijke bestanden

E-mails met bijlagen worden vaak gebruikt om virussen en spyware te verspreiden. Zo vaak zelfs, dat het delen van exe bestanden zo goed als verbannen is. Maar ook interactieve formaten zoals pdf files kunnen elementen bevatten die schade toebrengen aan een computersysteem. Daarom is het altijd van belang om zorgvuldig om te gaan met bestanden die per mail verstuurd worden, ook wanneer de afzender vertrouwd is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z