Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De BERT-update is een ‘core-update’ van het Google zoekalgoritme die volgens het bedrijf impact zal hebben op tien procent van alle zoekopdrachten. Eenvoudig gesteld is de zoekmachine beter in het begrijpen van zoekopdrachten. Daarmee is het een toevoeging aan RankBrain dat in 2015 werd geïntroduceerd. Wat is de BERT update en waar staat deze afkorting voor?

Wat is BERT-update?

De afkorting BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, wat is een ingewikkelde term is om juist aan te geven dat het zoekalgoritme natuurlijke taal nu beter begrijpt. Zo kan het beter overweg met context en zinnen in plaats van losse woorden. De wijze waarop een vraag gesteld wordt is belangrijker geworden, het gaat niet alleen meer om de woorden op zich. Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) betekent dit enerzijds dat het eenvoudiger wordt, want technische optimalisaties zijn minder relevant geworden, de uitdaging wordt wel groter omdat de nadruk op kwaliteit toeneemt. In plaats van optimaliseren voor een berekenbaar en rigide zoekalgoritme zal er nu geoptimaliseerd moeten worden voor de mensen die op zoek zijn naar informatie.

Vervangt B.E.R.T. RankBrain?

De BERT update van Google is niet zozeer een vervanging van RankBrain als een aanvulling. In 2015 werd het zoekalgoritme al verbeterd door er een neuraal netwerk aan toe te voegen. Met kunstmatige intelligentie en semantisch zoeken kon Google naast specifieke keywords ook synoniemen in de zoekresultaten opnemen en context bepalen. Zo kan in plaats van ‘wiel’ en ‘auto’ ook ‘autoband’ in de zoekresultaten verschijnen, of bij ‘sneeuwwitje’ en ‘café’ vermoedt Google dat het om een mix van bier en 7-Up gaat, niet over een sprookjesfiguur die te diep in het glaasje heeft gekeken. BERT is weer een nieuwe stap op weg naar informatie zoeken zoals een menselijke brein dit zou doen.

De kwaliteit van zoekresultaten kan verbeteren door op een meer natuurlijke wijze te zoeken, het is hierbij wel een voorwaarde dat SEO experts ook gaan optimaliseren voor mensen en niet alleen voor algoritmen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z