Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Belasting wordt opgelegd door de overheid waarbij de belastingplichtige partij betaalt voor diverse openbare voorzieningen. Er zijn verschillende soorten belastingen die mogelijk geheven worden waaronder inkomstenbelasting en BTW. Wat is belasting en hoe werkt Belasting Toegevoegde Waarde voor consumenten en bedrijven?

Definitie belasting

In iedere samenleving zijn er faciliteiten waar gezamenlijk gebruik van wordt gemaakt. Dienstverlening zoals overheidsinstanties maar ook wegen om op te rijden, zorgverlening en educatie. Belasting vormt een belangrijk deel van de financiering voor openbare faciliteiten. In Nederland wordt belasting geïnd door de Belastingdienst. Afhankelijk van de woon- of vestigingsplaats wordt bepaald in welk land een persoon of bedrijf belastingplichtig is.

Enkele voorbeelden van belastingen die worden geheven zijn:

Inkomstenbelasting
Vennootschapsbelasting
Omzetbelasting

Dit zijn voorbeelden van transitieve heffingen. Daarnaast zijn er de intransitieve heffingen waarbij een deel van het eigendomsrecht vernietigd wordt. Deze heffing komt dan niet terecht bij de overheid.

Directe en indirecte belasting

Een directe belasting is de heffing op het inkomen, vermogen en de winst. De belastingplichtige moet deze belasting afdragen. Een indirecte belasting wordt door iemand anders afgedragen. Tot deze belastingen behoren accijnzen en BTW.

BTW tarieven

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een opslag voor producten en diensten die in de meeste landen toegepast wordt. De tarieven kunnen wel verschillen. Voor de belasting in Nederland liggen de standaard tarieven momenteel op 21%, 9% en 0%. Het nultarief moet niet verward worden met het verleggen van de BTW zoals dit plaatsvindt op het moment dat er zaken wordt gedaan met iemand in het buitenland.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z