Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Het Bel me niet Register, ook wel geschreven als Belmeniet Register of Bel-me-niet Register, is een manier om ongevraagde telemarketing inspanning terug te dringen. Vanwege het grote aantal klachten over ongewenste benadering per telefoon is er een stichting opgericht die een database beheert van personen en nummers die niet via telemarketing benaderd mogen worden. Het register is bestemd voor particulieren, eenmanszaken, VoF’s en maatschappen. Wat is het Bel me niet Register en hoe kan iemand een telefoonnummer laten blokkeren?

Wat is het Bel me niet Register?

Gebeld worden met een verkooppraatje wordt doorgaans niet in dank afgenomen. Om de groeiende frustratie bij de bevolking te temperen werd in 2009 daarom het Bel me niet Register in het leven geroepen. Door eenmalig te registreren in deze database is het niet langer toegestaan om de opgegeven nummers te bellen voor telemarketing doeleinden. Bij iedere telefonische benadering met verkoop intentie is het verplicht om de persoon die gebeld wordt op de hoogte te stellen van dit register. Het is daarnaast ook mogelijk om zelf contact op te nemen met de stichting die zorg draagt voor het beheer van deze database. Naar verluidt staan er 10 miljoen telefoonnummers geregistreerd in het systeem.

Wie beheert het register?

Het Bel-me-niet Register wordt beheerd door Stichting Infofilter in Heemstede. Ze zijn bereikbaar per mail op consumenten@bel-me-niet.nl of telefonisch op 0900 666 1000 met een tarief van 15 cent per minuut. Per post is Stichting Infofilter te bereiken via Postbus 73, 2100 AA in Heemstede.

Alleen voor nummers en natuurlijke personen

Opname in het Belmeniet Register is beperkt tot de volgende categorieën:

  • Consument
  • Eenmanszaak
  • Vennootschap onder Firma (VoF)
  • Maatschap

Het register is niet te gebruiken door een NV, BV of een ander rechtspersoon.

Uitzonderingen op het Bel-me-niet Register

Bedrijven kunnen dus geen gebruik maken dit register, de natuurlijke persoon moet ook in Nederland woonachtig zijn. Als de persoon in kwestie eerder een dienst of product heeft afgenomen van het bedrijf dat contact legt is het toegestaan om contact op te nemen, ook als deze persoon ingeschreven staat in het Bel me niet Register. Denk aan iemand die een proefabonnement heeft afgesloten en na de contractperiode benaderd wordt voor een aanbod. Bedrijven die buiten Nederland gevestigd zijn hoeven niet te voldoen aan de restricties van het register en mogen consumenten bellen.

Welke informatie is nodig?

De blokkering vindt plaats op basis van een vast of mobiel nummer, de organisatie vraagt om naam, e-mailadres en adresgegevens. Zo wordt gecontroleerd of het inderdaad een natuurlijk persoon betreft en dat de opgegeven nummers juist zijn. Per account kunnen er vier nummers geblokkeerd worden. Anoniem aanmelden is niet mogelijk.

Ik wordt nog steeds gebeld, wat nu?

Na inschrijving kan de verwerking twee weken duren, vervolgens hebben telemarketing bedrijven vier weken de tijd om hun bestand aan te passen. Het kan dus zes weken duren voordat de registratie verwerkt is. De regels zijn in 2021 aangescherpt maar nog steeds vrij ruim. Daarom gaan er stemmen op om een Bel-me-wel Register in het leven te roepen. Dit is vergelijkbaar met een Opt-in systeem in plaats van Opt-out. Tot dit doorgevoerd is bestaat er nog het ‘recht van verzet’ waarbij een persoon die gebeld wordt tijdens het gesprek kan aangeven om uit het systeem van het bedrijf verwijderd te worden. Dit geldt dan alleen voor de organisatie die op dat moment gebeld heeft en kan ook gebruikt worden bij bedrijven waar eerder een overeenkomst mee is geweest.

Werkt telemarketing?

Er wordt nog steeds vaak gebruikt gemaakt van telemarketing om producten of diensten te verkopen. Met name energiebedrijven en telecom providers zien nog steeds rendement uit deze vorm van marketing. Daarbij is onderscheid te maken tussen ‘cold calling’, waarbij er geen eerdere relatie bestaat met de persoon die gebeld wordt, en contact leggen met personen die wel ooit een product of lidmaatschap hebben afgenomen. Hoewel veel consumenten zich ergeren aan deze vorm van marketing levert het rendement op. De voornaamste kritieken op telemarketing zijn de agressieve verkoopmethoden, onduidelijkheid over het bedrijf dat contact legt en ongelegen momenten om contact op te nemen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z