Bedrijfskleding is de kleding die werknemers of ondernemers gebruiken tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dit kan uit praktische overwegingen zijn, vanwege de merkidentiteit of beide. Wat is werkkleding en wat zijn de voordelen om bedrijfsmatig gebruik te maken van speciale kleding?
De kleding die specifiek gedragen wordt om werkzaamheden uit te voeren noemen we werkkleding. Iemand die op kantoor werkt en een leuke trui draagt met een kleurrijke print om collega’s vrolijk te stemmen valt niet onder bedrijfskleding. Het gaat namelijk specifiek om kleding die alleen gedragen wordt voor het uitvoeren van de werkzaamheden, die trui zou de collega ook privé kunnen dragen. Een overall met logo van de werkgever is niet direct een kledingstuk dat je draagt om een avondje op stap te gaan.
Bedrijfskleding geeft het personeel een uniforme uitstraling, naast gelijkheid kan het ook juist onderscheid maken tussen verschillende posities binnen de organisatie. Uiteraard wordt werkkleding ook vaak gebruikt als veiligheidsmaatregel, denk aan overalls, mondkapjes of schoenen met een verstevigde stalen neus om het lichaam te beschermen. In het kledingprotocol kunnen ook regels worden opgenomen zoals het dragen van sieraden. Religieuze symbolen zoals kettingen met een kruis mogen in principe niet verboden worden op basis van godsdienst, maar wel wanneer ze een gevaar opleveren en in algemene zin niet verantwoord zijn.
McDonald’s is herkenbaar aan de “Golden Arches”, de twee gele bogen die samen de letter “M” vormen. Op de werkkleding van het personeel zal dit logo prominent aanwezig zijn. Dit is een vorm van branding, iedere werknemer is een wandelend uithangbord die het merk kan versterken. Daarom zijn er vaak strenge regels bij het dragen van deze kleding, zo mag personeel niet met vieze of gekreukelde kleding rondlopen. Het is ook niet de bedoeling om deze kleding buiten werktijd te dragen, hoewel hier met overkleding zoals een jas niet altijd zo streng op wordt toegezien.