Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bartering is het Engelse woord voor ruilhandel. Deze manier van goederen ruilen bestaat al duizenden jaren. Met de introductie van valuta is deze manier van transacties uitvoeren grotendeels verdwenen, mede door internet is dit systeem weer in populariteit toegenomen. Wat is bartering en wat zijn zowel de voordelen als nadelen van ruilhandel?

Wat is bartering?

Voor de tijd van geld moesten mensen ruilen om aan hun eten en goederen te komen. Iemand met koeien ruilde melk met iemand die schapen had en wol kon leveren. Iemand die van wol kleding kon maken vroeg hier weer levensmiddelen voor terug. De samenleving werd in balans gehouden door een grote variatie aan vaardigheden en bezittingen. Het was vaak wel lastig om de waarde van een product of dienst te bepalen, dit was ook niet altijd even praktisch. Daarom werd valuta bedacht, een systeem van objecten met een waarde die centraal bepaald wordt. Dit zorgde voor duidelijkheid en een vorm van transparantie in transacties.

Nadelen van valuta

Duidelijk was het wel, voordelig niet altijd. Bij bartering was er sprake van een één op één transactie, met geld was er derde partij; de overheid die munten uitgeeft. Geld heeft een andere waarde dan het materiaal en de productiekosten, en dit moet verrekend worden. Gekoppeld aan valutahandel en aandelen op de beurs zijn transacties op basis van geld veel ingewikkelder en soms ook duurder gemaakt. Nu zijn er gedecentraliseerde valuta bijgekomen; cryptocurrency. De waarde van virtuele valuta kan sterk variëren.

Bartering meaning / ruilhandel betekenis op internet

Ruilhandel wordt weer vaker toegepast, ook in maatschappijen waar geld gebruikt wordt. Via websites kunnen producten en diensten eenvoudig worden aangeboden, waarbij de aanbieder bepaald wat ze in retour willen hebben. Zo kan ook het systeem van belastingen en premies worden omzeild omdat er geen geld overgedragen wordt. De juridische status van bartering via internet is niet helder, en dient met enige voorzichtigheid toegepast te worden. Ook de kans op fraude ligt hoger. Of zoals een gevleugeld spreekwoord zegt “van ruilen komt huilen”.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z