Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een barcode of streepjescode is een methode om data op een zichtbare wijze weer te geven met een codering die leesbaar is door machines. Oorspronkelijk werd data gevisualiseerd door de breedte van, en afstand tussen lijnen die parallel aan elkaar liggen te variëren. Naast deze wijze van coderen zijn er ook andere visualisaties bijgekomen. Wat is de barcode betekenis en hoe is een streepjescode opgebouwd?

Wat is een barcode?

Het systeem van de barcode werd ontwikkeld in 1951 door Norman Joseph Woodland en Bernard Silver. Het systeem is gebaseerd op Morse code die bestaat uit dunne en dikke balkjes. Het zou nog decennia duren voordat het systeem echt populair zou worden binnen de industrie. De grote doorbraak kwam toen supermarkten er gebruik van zouden gaan maken in het kassasysteem, de standaard voor deze toepassing werd in 1973 vastgelegd en is ontworpen door George Laurer.

Verschillende vormen

Naast de initiële vormgeving met lijnen die in één richting liepen (1D), werden er later ook tweedimensionale (2D) versies ontwikkeld die naast lijnen ook gebruik maken van rechthoeken, punten en andere geometrische vormen. De QR-code is een bekend voorbeeld van een barcode die gebruikt wordt om een URL mee te visualiseren. De meeste smartphones herkennen QR-codes automatisch met de standaard camera app, wat de inzetbaarheid heeft verhoogd. Barcodes zijn monochroom, naast zwart-wit worden er geen kleuren gebruikt. Daarnaast zal een standaard barcode in meerdere oriëntaties herkenbaar zijn, zo kun je een pak hagelslag omdraaien en de code blijft leesbaar.

Snelle optische herkenning

Barcodes worden vooral gebruikt binnen de industrie in magazijnen en winkels. Scanners en camera’s kunnen de contrastrijke afbeeldingen snel herkennen en interpreteren. De software bepaald welke informatie uit de codering wordt gelezen. De code is zichtbaar voor mensen maar in principe niet leesbaar vanwege de zeer kleine verschillen tussen de afbeeldingen. Daarnaast zal er binnen de software een conversie plaatsvinden van binaire data naar een geïnterpreteerd resultaat. Zo weet een kassa het verschil tussen een pak hagelslag en een tros bananen te herkennen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z