Bait and switch is een misleidende vorm van verkoop, waarin een aantrekkelijk aanbod wordt gemaakt met als doel een andere verkoop tot stand te brengen. Het wordt ook gebruikt als een vorm van marketing, waarbij het in een aantal gevallen aangemerkt kan worden als fraude. Wat is bait and switch en waar ligt de grens bij misleidende advertenties?
Een winkel adverteert met de nieuwe iPhone, uit voorraad leverbaar. Een klant gaat naar de winkel maar het toestel blijkt uitverkocht te zijn. De verkoper biedt een andere smartphone aan, een Android toestel met dezelfde functionaliteit maar dan een stuk goedkoper.
Op zich is er niets aan de hand. De winkel had daadwerkelijk iPhones op voorraad, die waren inderdaad uitverkocht, en het alternatief biedt gelijkwaardige opties voor een lager bedrag. Dit scenario kan geheel legitiem zijn, toch zijn er een aantal punten die wijzen op een bait and switch scenario:
Het verschil tussen overmacht en misleiding is de intentie; bij bait and switch wil de aanbieder op voorhand een ander product verkopen dan wordt aangeboden, maar de klant is hier niet van op de hoogte. “Bait” is het Engelse woord voor “aas”, in plaats van een sappige worm aan de haak blijkt deze op het laatste moment vervangen te worden met een stukje droog brood. Omdat het alternatieve product niet altijd minderwaardig hoeft te zijn is bait and switch niet per definitie oplichting. Maar de verkoper gebruikt een meer aanlokkelijk aanbod voor de klant om er zelf beter van te worden. Daarmee is het de vooropgestelde intentie die deze actie misleidend maakt. De grens tussen legaal en illegaal is hierbij niet direct te definiëren.