Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Average page depth is het gemiddelde aantal pagina’s dat een gebruiker bezoekt tijdens één sessie. Het hoeft niet direct een teken te zijn van kwaliteit, het helpt wel bij het bepalen van de wijze waarop gebruikers navigeren en hoe lang de aanbieder in staat is de aandacht van bezoekers vast te houden. Wat is average page depth en hoe kun je een analyse uitvoeren?

Definitie average page depth

Een website heeft vaak meerdere pagina’s. Wanneer een bezoeker doorklikt naar subpagina’s en meer tijd besteed is dat doorgaans een goed teken. Door het gemiddelde aantal bezochte pagina’s te bepalen krijg je meer inzicht in het gebruikersgedrag en over de structuur van de website.

Meer is niet altijd beter

De term ‘retentie’ wordt vaak gebruikt; hoe langer je de aandacht van de bezoeker vasthoudt hoe beter het is voor de aanbieder. Een hoog aantal bezochte pagina’s klinkt in die context aantrekkelijk, toch is het niet per definitie een positieve uitkomst. Het kan ook betekenen dat belangrijke informatie lastig te vinden is. Een hoog aantal bezochte pagina’s kan dus ook een indicatie zijn dat de structuur van de site aangepakt moet worden.

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie duurt in principe zolang als de bezoeker dezelfde site bezoekt, ongeacht het aantal bezochte pagina’s op dit domein. Bij het verlaten van de site is de sessie ten einde. Google hanteert een standaard tijdsduur van 30 minuten. De termen ‘visits’ en ‘sessions’ worden door elkaar gebruikt.

Analyse uitvoeren

Door average page depth analytics uit te voeren krijg je meer inzicht in zowel een website als de gebruikers. De meest gebruikte tool om deze cijfers in kaart te brengen is Google Analytics. Het is een standaard onderdeel van het rapport omtrent gebruikersgedrag. Er zijn ook andere (betaalde) diensten die deze analyse kunnen uitvoeren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z