“As is” betekent in het Nederlands “Zoals het is”. Dit is een term die vaak voorkomt bij de verkoop van tweedehands artikelen of onroerend goed. Met name online worden producten regelmatig verkocht met deze opmerking, met als doel een vrijwaring van rechten of garantievoorwaarden. In praktijk ligt het niet zo eenvoudig, en kunnen wettelijke bepalingen binnen een overeenkomst niet zomaar weggewuifd worden met twee woorden. Wat is “As is” en welke waarde heeft deze boodschap?
Er staat een auto te koop op eBay. Het is een occasion die er op de foto’s netjes uitziet, de beschrijving is duidelijk maar er staat dat de verkoop op “As is” basis wordt afgesloten. Garantie krijg je niet, het is daarmee een gok voor de koper. De klant koopt de auto en merkt al snel dat het voertuig allerlei mankementen vertoont die niet expliciet in de beschrijving vermeld stonden. De verkopende partij beroept zich op de “As is” clausule en wil geen garantie verlenen of geld retourneren.
Je zou in duidelijk Nederlands deze term ook kunnen vertalen met “Eigen schuld, dikke bult”. Met een vermelding van ““As is” kun je hetzelfde verwachten als “Een opknappertje” … of ligt het niet zo eenvoudig? Hoewel de wetgeving per land of juridisch district kan afwijken, kun je niet zomaar wettelijke rechten langs je leggen door “Zoals het is” te vermelden. De rest van de beschrijving of uitleg moet duidelijk aangeven of er mogelijk problemen bestaan. De wettelijke garanties zijn niet eenzijdig vanuit de verkopende partij op te heffen, zelfs niet wanneer je het risico in de schoenen van de koper schuift.
Als subtiele waarschuwing op Marktplaats of eBay kan de term toegepast worden, mits uit de rest van de beschrijving uitgelegd wordt wat dit inhoudt. Als de koper niet weet wat “is” is, dan kan er ook geen goede aankoopbeslissing gemaakt worden. Ook bij aankoop van tweedehands artikelen of vastgoed wordt de verwachting gewekt dat het product bruikbaar is, of een waarde vertegenwoordigt. Wanneer dit niet het geval is kan de verkopende partij wel degelijk aansprakelijk worden gesteld.