Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Anonimiteit betekent dat de identiteit van een persoon niet bekend is. Er kunnen meerdere redenen zijn om anoniem te blijven, er kunnen ook redenen bestaan om juist wel in de openbaarheid te treden. Wat is anonimiteit en waarom zou je de identiteit van een persoon wel of juist niet beschermen?

Definitie anonimiteit

Als iemand moet getuigen tegen een beruchte crimineel dan kan het waarborgen van de anonimiteit van belang zijn. Als iemand kwetsende uitspraken doet over iemand in anonimiteit dan kan dit juist voor problemen zorgen. Als uitspraken of acties niet of niet eenvoudig te herleiden zijn naar een specifiek persoon dan spreekt men van anonimiteit.

Op het internet zijn acties van gebruikers tot in de kleinste details te registreren. In principe zijn digitale acties niet direct gekoppeld aan een persoon maar aan een apparaat. Als het echter bekend is wie de (hoofd)gebruiker is van dit apparaat dan kun je niet meer spreken van anonimiteit. Door gebruik te maken van een privé venster in een browser wordt de identiteit van bezoekers voor een deel beschermd maar volledig anoniem is dit niet.

Facebook hanteert een beleid dat gebruikers hun echte naam moeten gebruiken bij registratie. De reden hiervoor is volgens Facebook dat het zo eenvoudiger is om personen te vinden via het social media platform. Het gebrek aan anonimiteit kan er daarnaast voor zorgen dat personen minder snel kwetsende uitspraken zullen doen omdat hun ware identiteit bekend is. De keerzijde hiervan is dat online pesten een probleem kan zijn. Een ander punt van kritiek is dat er veel nep-accounts bestaan met een standaard naam, terwijl personen met een minder algemene echte naam zich niet kunnen registreren.

Waarom wel anonimiteit?

Als je niets te verbergen hebt, waarom mogen mensen dan je identiteit niet weten? Dit is een veelgehoord argument waarom anonimiteit niet van belang zou zijn. Een tegenargument is dat onderdrukkende regimes gebruik kunnen maken van uitspraken en acties om personen te vervolgen, martelen of doden. Vrijheid van meningsuiting kan niet zomaar gewaarborgd worden.

 

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z