Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Ambulante handel staat voor alle soorten verkoop die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Denk hierbij aan huis-aan-huis verkoper, op markten of langs de weg. Het is mogelijk dat meerdere verkopers samenkomen op een markt of braderie, het kunnen ook individuele verkopers zijn. Wat is ambulante handel en wat zijn de regels voor verkoop op straat?

Definitie ambulante handel

Een viskraam op de markt valt onder ambulante handel. Een deur-aan-deur verkoper van verzekeringen is ook een voorbeeld van ambulante handel. Het is daarmee een brede definitie met als voornaamste overeenkomst dat de bedrijfsactiviteiten niet op één specifieke locatie plaatsvinden. Daarmee is het anders dan een winkel of restaurant met een vast bezoekadres. Hoewel webshops niet gebonden zijn aan een vaste locatie voor het magazijn of andere faciliteiten worden ze niet als ambulante handel beschouwd. Ook bezorgrestaurants vallen niet onder deze definitie omdat de verkoop centraal plaatsvindt. De bezorging is in dit geval een logistiek onderdeel van het verkoopproces.

Mag je zomaar op straat verkopen?

Voor openbare markten zoals deze in veel gemeenten bestaan zal er een gemeentelijke vergunning aangevraagd moeten worden. Deze markten worden doorgaans wekelijks georganiseerd. Kramen worden centraal ingehuurd en opgebouwd, het is mogelijk dat verkopers gebruik maken van eigen voertuigen voor dit soort ambulante handel. De ‘marktpas’ zoals deze tot 2014 werd toegepast in Nederland bestaat niet meer. Deze centrale regeling is vervangen door gemeentelijke regels betreffende verkoop op straat.

Snackbars en street food

Street food is een trend die in de afgelopen jaren sterk in opmars is. Steeds meer horeca uitbaters kiezen voor ambulante handel in de vorm van een bus die verbouwd wordt tot mobiel restaurant. Naast de bekende frietkramen en loempia tentjes verschijnen ‘ambachtelijke’ alternatieven met een meer Bourgondisch karakter. Er worden hiervoor ook speciale food markets en evenementen georganiseerd. Bij street food verkoop is het van belang om rekening te houden met de richtlijnen betreffende hygiënische voedselbereiding en andere veiligheidsmaatregelen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z