Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Agile verwijst naar de ontwikkeling van software die gebaseerd is op een evolutie van veranderende eisen en oplossingen, door een samenwerking van kleine groepen die zelfstandig opereren. Het doel is een snelle ontwikkeling van hoge kwaliteit software. Wat is Agile en welke rol speelt Scrum bij deze aanpak?

Agile methodiek

De Agile methodiek komt voort uit een manifest dat werd opgesteld door een aantal professionals in software ontwikkeling en gaat uit van twaalf basisprincipes. In de Nederlandse taal betekent “agile” behendig of snel, dit geeft aan dat Agile ontwikkeling sneller, efficiënter en beter zou gaan dan andere manieren van software en hardware development. Hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is, lijken de resultaten overtuigend genoeg om de stelling te onderbouwen.

Waar komt Agile vandaan?

Hoewel de grondbeginselen van deze methode al zijn ontstaan in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, werden er pas in de jaren negentig verschillende methodes ontwikkeld als antwoord op de ouderwetse wijze van software ontwikkeling. Deze methodes worden nu onder de Agile noemer geschaard hoewel ze in feite ouder zijn dan dit manifest.

Wat is Scrum?

Dit is wellicht de meest bekende werkwijze die gebaseerd is op de Agile uitgangspunten. De nadruk van dit management systeem ligt op de ontwikkeling van software. Teams van drie tot negen ontwikkelaars verdelen het werk in specifieke acties met een tijdsplanning van twee tot vier weken. In dagelijkse “scrums” van een kwartier worden de plannen bijgesteld om zo tot het gewenste eindresultaat te komen.

Aanpassend vermogen

Omdat de filosofie van Agile draait om aanpassend vermogen is het niet per definitie geschikt voor alle projecten. Binnen grote organisaties werkt het niet altijd, daarnaast is het met name geschikt voor projecten die opgedeeld kunnen worden in kleinere segmenten op basis van steeds nieuwe toevoegingen. Veel organisaties nemen specifieke elementen uit het manifest en kiezen voor een hybride vorm die beter past bij de organisatie en werkwijze. Daarmee is het geen rigide methode maar wordt het meer gebruikt als leidraad om de ontwikkeling van software en hardware te optimaliseren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z