Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Abri, ook wel wachthuisje genoemd, is een ruimte die niet geheel is afgesloten en bescherming biedt tegen de diverse weersomstandigheden. Het zijn veelal haltes voor het openbaar vervoer. Door de plaatsing van deze abri’s en de vele personen die wachten op een bus, trein of tram, zijn deze locaties interessant voor marketingdoeleinden. Wat is abri en welke rol spelen ze in moderne marketing?

Definitie abri

Het woord “abri” komt van het Franse woord “arbriter” wat letterlijk “beschutten” betekent. Tot aan pakweg het midden van de jaren dertig van de twintigste eeuw was een wachthuisje meestal wel afsluitbaar, nu zijn het altijd open ruimtes. De meeste abri’s worden gebruikt voor passagiers in het openbaar vervoer, door het rookverbod in veel ruimtes zijn de rokershuisjes ook sterk in populariteit gestegen.

Wachthuisje voor marketingdoeleinden

Deze kleine gebouwen bleken een uitstekende gelegenheid om voorbijgangers en mensen die wachten te benaderen met een reclameboodschap, voor vervoerders is dit een additionele bron van inkomsten gebleken. Hoewel de zichtbaarheid hoog ligt, is de betrokkenheid niet altijd even hoog. Om de aandacht te trekken worden er steeds vaker nieuwe methoden ingezet zoals interactieve features. Denk aan een scanbare QR code of zelfs het gebruik van videocamera’s en augmented reality. Omdat vandalisme een terugkerend probleem is bij wachthuisjes, is dit wel een vorm van marketing waar een financieel risico aan verbonden is.

Digitaal wachten

Het concept van adverteren tijdens het wachten is ook doorgevoerd in diverse digitale producten en diensten. Denk aan een laadscherm tijdens een computerspel waarbij de speler merken en producten te zien krijgt, of ‘free to play” mobiele games die advertenties weergeven die door een advertentienetwerk worden gedistribueerd. Door kunstmatige wachttijden in te bouwen in digitale media is het mogelijk dezelfde strategie toe te passen buiten een fysieke abri, met extra methoden om zichtbaarheid te registreren en analyseren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z