Dit zijn dé 12 SEO-trends van 2019!

Datum: december 14, 2018, Auteur: Rick, Categorie: SEO Strategie

Het is al half december en 2019 staat voor de deur. Ik ben graag op de hoogte van de laatste trends binnen mijn vakgebied. Als SEO-specialist is het namelijk ontzettend belangrijk om in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van SEO. Nu ben ik ook dol op kennis delen en heb ik besloten de 12 SEO-trends voor 2019 hieronder uit te schrijven.

#1. Zet in op featured snippets

Featured snippets zijn Google Rich snippets die vragen van bezoekers beantwoorden op de zogenaamde 0-positie, dus nog boven het eerste zoekresultaat. De website die het meest passende antwoord op de zoekvraag geeft, krijgt helemaal bovenaan de pagina een groter blokje tekst in de zoekresultaten. Om een featured snippet in de wacht te slepen, is het belangrijk om je te verplaatsen in de consument. Op welke manier zou hij zijn zoekopdracht formuleren? Probeer daarop in te spelen door antwoord te geven op de letterlijke vraag die hij stelt. Op die manier maak je de meeste kans op een featured snippet, waardoor de kans groot is dat de consument jouw website het eerst zal bekijken.

#2. Help Google en de gebruiker met structured data

Structured data worden steeds belangrijker en vormen een onderdeel van de user experience. Google hecht waarde aan de gebruikerservaringen en CTR (Click Through Rate) en de belevenis van een bezoek. Met structured data vertel je eigenlijk aan Google wat voor soort informatie je op je website geeft door codes toe te voegen aan bepaalde knoppen en stukjes tekst. Zo kan je met codes aangeven waar je het telefoonnummer en adres van je bedrijf hebt geplaatst, en waar de prijs en betaalknop zich bevinden. Eigenlijk help je Google dus om te bepalen wat de structuur van jouw website is en of deze gebruiksvriendelijk is.

#3. Say it with me: user experience, user experience, user experience!

User experience staat al jaren hoog in het vaandel bij Google. Maar in 2019 gaat user experience een centraal thema worden, want Google maakt dit jaar van de gebruikerservaring een nóg belangrijkere rankingfactor. Dat is goed te zien aan de andere trends. Featured snippets en structured data zijn factoren die vooral inspelen op de gebruiksvriendelijkheid. Google beloont je er dan ook voor als je inzet op gebruiksvriendelijkheid . Op die manier loont het dus enorm om veel bezig te zijn met SEO.

#4. AMP toepassen voor bezoekers via mobiel

AMP heet voluit Accelerated Mobile Page. Het gaat hier om geoptimaliseerde statische pagina’s voor browsen op mobiele apparaten. AMP is ontwikkeld door Google Inc. en heeft als basiscode HTML. Het is tevens een open framework waarvan iedereen gratis gebruik kan maken. Door middel van AMP help je de consumenten die via mobiele apparaten zoeken aan een betere gebruikservaring. Door met AMP te werken, worden onnodig grote bestanden op je website versimpeld, zodat je website sneller is. Een gewone website kan namelijk erg traag zijn op mobiele apparaten als AMP niet wordt ingezet. Google waardeert je website meer als je hier wel gebruik van maakt.

#5. Creëer content

Content matters. Content is altijd al belangrijk geweest, maar anno 2019 is het één van de belangrijkste facetten voor je rankings. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid data, maar vooral om de kwaliteit van die data. Kwalitatieve content leveren gaat hand in hand met content marketing: je onderzoekt met welke vragen jouw klanten rondlopen en zet erop in om met jouw website hun vragen te beantwoorden. Om de kwaliteit van de content op je website te bepalen, heb ik een aantal best practices opgesteld:

 • Deel originele data
 • Creëer content die het waard is om te delen
 • Zorg voor content die zichzelf verspreidt
 • Zet in op branding content
 • Stel bij content altijd de user experience centraal

Door rekening te houden met bovenstaande punten en ze te implementeren in je website, waardeert Google jouw website meer en komt deze hoger in de ranking.

#6. Houd rekening met voice search

Voice Search? Wat? Praten en zoeken? Maar hoe dan? De Google Home en de Amazon Echo zijn de toekomst voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Wil je weten hoe laat je bij de Chinees om de hoek terechtkan om te dineren? Vraag het je slimme assistent en ze vertelt je de openingstijden van vandaag. In 2019 gaat voice search eenvoice search device grote rol spelen in de zoekopdrachten. Er zijn een paar punten waarmee je ervoor kan zorgen dat jouw website naar voren komt bij een spraakgestuurde zoekopdracht:

 • Zet in op podcasting
 • Help Google met structured data
 • Maak gebruik van audiobestanden
 • Maak video’s
 • Geef boven elke post aan wat de gemiddelde leestijd is van die post
 • Geef voice tags mee

Wil je meer leren over voice search? We schreven eerder al een blog waarin we je uitleggen hoe je SEO aanpakt voor voice search.

#7. Maak gebruik van de mobile first index van Google

Google mobile first index is sinds de zomer van 2018 een van de zwaarstwegende waarderingsfactoren voor goede rankings voor Google. Beschikt je website niet over een responsieve of mobiele ondersteuning? Dan zal je website degraderen in de rankings. Ook deze trend is gericht op de gebruikerservaring. Tegenwoordig wordt een groot deel van de zoekopdrachten via mobiele telefoons uitgevoerd en daarom is het belangrijk om jouw website daarop aan te passen. Door een mobiele versie toe te voegen aan je website, zal je hoger in Google komen te staan.

#8. Besteed aandacht aan links en media buying

Anno 2019 spelen media buying, influencer marketing en autoriteit opbouwen een zeer grote rol in het bevorderen van je rankings. Zorg er wel voor dat je samenwerkt met websites die aansluiten bij de content op jouw website. Als je bijvoorbeeld een praktijk voor fysiotherapie hebt, is het niet raadzaam om een link te plaatsen op een website over auto’s. Voor het plaatsen van links zijn verschillende technieken die je kunt toepassen. Een van die technieken is bijvoorbeeld de skyscraper-techniek.

#9. Optimaliseer je afbeeldingen

Al jaren vertellen Googlespecialisten: “Focus je op Google afbeeldingen.” Anno 2019 wordt dit advies nog steeds erg vaak in de wind geslagen en er wordt dus geen actie ondernomen om afbeeldingen te optimaliseren. Leg de focus in 2019 zeker op de optimalisatie van afbeeldingen. Afbeeldingen optimaliseren doe je door middel van de volgende tactieken:

 • Unieke afbeeldingen kiezencamera lens
 • Alt-tags toevoegen
 • Titelomschrijving invoegen
 • Hoogte en breedte meegeven aan afbeeldingen
 • Afbeelding benoemen naar waarheid van desbetreffende afbeelding
 • Afbeeldingseigenschappen invullen

#10. Maak slim gebruik van de machine learning van Rankbrain

Rankbrain: de update die maar door blijft gaan! Rankbrain is een update die uitgekomen is bij Google in oktober 2015. Rankbrain is een algoritme-update die elk moment van de dag invloed kan hebben op je rankings. De update wordt ook wel real-time-update-algoritme genoemd. Hoe kan je snel voordelen en goede rankings behalen met de Rankbrain update? Dat doe je door middel van:

 • CTR-optimalisatie
 • Contentoptimalisatie
 • Technische SEO
 • Structured data solutions

Het gaat er dus eigenlijk om dat je website aantrekkelijk is voor de consument en er wordt gemeten of de consument op jouw website doorklikt naar andere pagina’s.

#11. Werk niet alleen voor Google

Kijk verder dat je neus lang is: anno 2019 is het van belang om je doelgroep uit te kiezen en geen kansen te laten liggen. Google is misschien de meestgebruikte zoekmachine, maar lang niet de enige! Er zijn nog meer zoekmachines, zoals Bing, Baidu, Yandex, DuckDuckGo en nog een aantal andere. Het kan juist ontzettend winstgevend zijn om je website ook te optimaliseren voor deze andere zoekmachines. Via deze weg zijn er misschien wel minder consumenten, maar als jij bovenaan staat in de zoekresultaten, zullen die consumenten wel naar jouw website gaan en dat is natuurlijk altijd welkom. Daarnaast is er veel minder concurrentie op de andere zoekmachines, omdat niet veel bedrijven er de waarde van inzien.

#12. Gebruik ijzersterke SEO-software in 2019

Nu we bijna alle trends hebben besproken, geef ik je een tip! Deze softwarepakketten zijn anno 2019 onmisbaar voor SEO-specialisten:

Conclusie: zet in op gebruikersgemak

Wat je eigenlijk vooral ziet, is dat de trends gericht zijn op het gebruikersgemak. De consument moet zo veel mogelijk geholpen worden tijdens zijn zoekopdracht. Door bovenstaande trends te volgen, ziet Google dat jouw website hieraan voldoet en op die manier kom je hoger in de zoekresultaten van Google (en de andere zoekmachines) te staan.

Dit zijn dé 12 SEO-trends van 2019! Dit zijn dé 12 SEO-trends van 2019! 2022-12-02
DoubleSmart
DoubleSmart