Veel ondernemers worstelen er mee, waar investeer ik nu in? Gooi ik mijn geld in een diepe put die niet te dempen is of zorgt mijn marketingbudget voor een positief rendement in de bedrijfsvoering? Vaak komt deze vraag voor bij ondernemers die wel weten dat ze iets aan internet marketing moeten doen, maar niet precies weten wát. Een logisch gevolg hiervan is dat de ondernemer zelden tot nooit het maximale uit zijn of haar marketingbudget zal halen.
In mijn beleving dient een marketingstrategie (of een campagne bij een kortere horizon) een tweeledig doel te hebben; allereerst dient de website goed vindbaar te zijn en ten tweede is het belangrijk dat de waarde per bezoeker zo hoog mogelijk te zijn zonder er op klantvriendelijkheid op in te leveren. De doorgewinterde internet marketeer koppelt deze beschrijvingen al snel aan twee definities die in het jargon vaak worden gebruikt: zoekmachine optimalisatie en conversie optimalisatie.
Toch verstaat menig internet marketeer onder de vindbaarheid van je website iets meer dan alleen zoekmachineoptimalisatie, of ‘het hoger komen in Google’. Naast zoekmachine optimalisatie is het adverteren in zoekmachines in mijn ogen ook een goede mogelijkheid om de vindbaarheid te vergroten. Toch is zoekmachine optimalisatie een duurzamere investering met een gezonder rendement. Immers, het adverteren in de zoekmachine kost je als ondernemer geld per klik. Naast het verbreden van de vindbaarheid zal het in de volgende gevallen slim zijn om advertenties in de zoekmachine in te schakelen.
Zoals ik al zei, zoekmachine optimalisatie is duurzamer van aard en is de gezondste basis voor een marketingbudget met hoge opbrengsten (hoge ROI). Belangrijk in het proces van zoekmachine optimalisatie is het plan van aanpak, waar sta ik nu, waar wil ik komen en welke zoekwoorden zijn hierin het belangrijkst? Van daaruit kun je vervolgens je website gaan optimaliseren door het gebruik van bijvoorbeeld landingspagina’s, blogs en linkbuilding. Vooral het linkbuilden is een vak apart en veel ondernemers tasten hierbij dan ook in het duister. Uiteraard is het mogelijk om dit linkbuilden te leren, maar het is ook mogelijk om deze techniek (of uw gehele internet marketing beleid) uit te besteden. Let er dan wel op dat jij de regie houdt in de keuze omtrent de zoekwoorden, jij bent immers degene die de markt kent en bovendien uiteindelijk brood op de plank nodig hebt!
Zoekmachine optimalisatie is in mijn ogen dus de juiste basis om een hoog rendement op je marketingbudget te genereren, toch kun je per dag 1000 unieke bezoekers naar een website voor wc-brillen trekken, als niemand een wc-bril koopt dan is het zonde van je geïnvesteerde tijd en geld. Daarom moet het doel van je marketingstrategie tweeledig zijn; naast vindbaarheid moet ook de conversie geoptimaliseerd worden. Hierbij is het van belang dat je inderdaad de klant moet verleiden de aankoop te doen, maar moet de klanttevredenheid daar niet onder lijden. Drie punten zijn in dit proces belangrijk:
Waar hoger komen in Google vooral een zaak is van het gebruik van de juiste strategie en het hebben van een lange adem, kun je bij conversieoptimalisatie sneller effect zien. Door bijvoorbeeld te testen welke homepage een beter resultaat heeft, kun je gelijk ingrijpen en dus waarde toevoegen aan je website. Dit testen kan bijvoorbeeld door A/B testen op te zetten voor bepaalde pagina’s.
Ik hoop dat je met dit artikel wat verder kunt komen in je zoektocht naar een juiste invulling van je marketingbudget en dat je het belang ziet van zowel vindbaarheid als de waarde per bezoek; zonder bezoekers zet je namelijk niets om, maar met bezoekers die niets kopen schiet je net zo min wat op. Als laatste wil ik nog benadrukken dat het belangrijk is om je vorderingen te meten en bij te houden wat je prestaties zijn, zodat je hier altijd op terug kunt vallen.