Google moet verplicht privacygevoelige zoekresultaten verwijderen

Datum: juni 2, 2014, Auteur: Rick, Categorie: SEO
Zoekmachine optimalisatie

Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag 13 mei jl. besloten om Google verplicht te stellen om personen te ont-Googlen. Het zal gaan om de links in de zoekresultaten die de naam van de desbetreffende persoon kunnen beschadigen.

Er is op dit moment al een formulier beschikbaar gesteld waar gebruikers verzoeken in kunnen dienen. Nog niet bekend is wanneer de eerste links verwijderd zullen worden.

Door middel van deze applicatie van Google zullen gebruikers gemakkelijker achterhaalde en beschadigende informatie uit de zoekresultaten kunnen verwijderen. Informatie die niet meer relevant is en gevolgen kan hebben op de toekomst van de desbetreffende persoon.

Ont-Googlen, aan te raden of af te raden

De aanleiding van het besluit van de Justitie is geweest omdat de Spaanse Mario Costeja Gonzlez een aantal klachten had ingediend bij het Spaans agentschap. Dit met de reden dat het dagblad La Vanguardia twee webpagina’s gepubliceerd had staan uit 1998 waar informatie op te vinden was dat er beslag gelegd was op gebouwen van de heer Costeja Gonzlez vanwege een sociale zekerheid schuld.

Je zult wel begrijpen dat het in soortgelijke gevallen erg vervelend kan zijn als bepaalde verhalen omhoog komen. Tegenwoordig checken veel werkgevers eerst de sociale netwerken en Google om te kijken wat de geschiedenis is van een potentiële sollicitant. Als er verhalen op te vinden zijn met een negatieve sfeer zal de sollicitatiebrief sneller de prullenbak vinden.

Kijk gerust eens wat er over jou te vinden is op het internet door je naam in te voeren in Google. Staat er wat tussen wat jou naam kan schaden? Neem eerst contact op met de website eigenaar voor je Google inschakelt. Vergeet namelijk niet dat door het verwijderen van het zoekresultaat het artikel nog wel gepubliceerd staat en andere zoekmachines het artikel nog wel zullen indexeren.

Ook als je nooit rare dingen hebt uitgespookt zal je zien dat er veel te vinden is op het internet als je je eigen naam intypt. Het is niet mogelijk alle resultaten die in verbinding staan met jou als persoon te verwijderen. Alleen de beschadigende en achterhaalde zoekresultaten kunnen worden verwijderd.

Hoe werkt het?

Als je een zoekresultaat kunt vinden die negatieve effecten zou kunnen hebben op je naam raden we je aan een verzoek neer te leggen bij Google. Zoals eerder aangegeven het al mogelijk om zoekresultaten te Ont-Googlen.

Google geeft op deze pagina ook aan dat dit slechts de eerste stap is. Omdat ze absoluut niet willen dat dit de kwaliteit van de zoekmachine benadeeld willen ze een proces doorlopen dat naar hun zeggen maanden zal duren. Tevens zal ieder verzoek afzonderlijk worden geëvalueerd om fraude te voorkomen.

Google moet verplicht privacygevoelige zoekresultaten verwijderen Google moet verplicht privacygevoelige zoekresultaten verwijderen 2020-11-17
DoubleSmart
DoubleSmart Rick

Auteur

Rick

And here’s to you Expeditie Robinson: Rick wil meedoen! Hij regelt wel gelijk internet en opent een kantoor aan huis, want denken in mogelijkheden is zijn specialisme. Wij zien hem wel als Robinson: deze online marketingheld is een echte motivator en optimizer. Wordt wild van LEGO en slaagt er ook voor onze klanten in om alle marketingbouwstenen slim te combineren tot een superstrak resultaat.