Dit is het verschil tussen Black-hat SEO en White-hat SEO

Datum: december 15, 2021, Auteur: Hein, Categorie: SEO
Blog-SEO

Black-hat SEO en White-hat SEO zijn bekende begrippen in de SEO wereld. Weet jij wat ze betekenen? En weet jij ook het verschil? Het zijn allebei technieken met hetzelfde doel: een website hoger laten ranken in de zoekmachines. Maar waar staan deze begrippen voor? En wat betekenen ze? We leggen je uit wat deze begrippen zijn, zodat jij op de hoogte bent van deze SEO-technieken.

Wat is Black-hat SEO?

Zoekmachines hebben een aantal richtlijnen waar iedereen zich aan moet houden wanneer je websites hoger wilt laten ranken. Zie het als spelregels die Google webmasters meegeeft. Met Black-hat SEO probeer je het algoritme van een zoekmachine te manipuleren. Zo kan iemand een pagina kunstmatig hoger laten scoren in een zoekmachine zoals Google. Zelfs wanneer een pagina niet relevant is voor de zoekopdracht.

Je kunt een pagina die niet relevant is voor de zoekopdracht dus zo optimaliseren dat de pagina alsnog gaat ranken in Google. Iedere Black-hat SEO specialist heeft zijn eigen manieren, veel voorkomende Black-hat SEO technieken zijn:

  • Automatisch genereren van content: De content wordt automatisch gemaakt om bots voor de gek te houden. Deze teksten zijn voor een mens vaak onleesbaar, maar technisch gezien voldoen ze aan bepaalde specificaties.
  • Gebruik maken van zogenaamde doorway-pages: Pagina’s inrichten die niet relevant zijn voor de gebruiker, maar wel voor Google.
  • Verborgen tekst of links: Tekst en links verbergen achter afbeeldingen of waarin de tekst opgaat in de achtergrondkleur.
  • Keyword Stuffing: Overmatig gebruik van zoekwoorden om zo te voldoen aan bepaalde SEO vereisten zonder dat je enige vorm van waarde toevoegt.
  • Negatieve SEO voor een concurrent: Denk hierbij aan het infecteren van de website van een concurrent of een enorme hoeveelheid slechte links naar je concurrent toesturen.
  • Irrelevante redirects: Waardevolle pagina’s die veel linkwaarde hebben opgebouwd doorverwijzen naar pagina’s die niets met het oorspronkelijke onderwerp te maken hebben.

Waar komt het begrip vandaan?

De “Black hat” komt uit de tijd van het wilden westen. De schurken droegen namelijk in die tijd zwarte hoeden. Tegenwoordig wordt het begrip ook vaak in verband gebracht met makers van virussen en hackers. De echte schurken dus.

Voordelen Black-hat SEO

  • Resultaat op korte termijn
    Het enige voordeel van Black-hat SEO is dat het voordelen biedt op korte termijn. De zoekmachine heeft vandaag de dag nog steeds blinde vlekken, maar bij iedere update worden die blinde vlekken kleiner. Iemand kan bijvoorbeeld ineens stijgen met een zoekwoord in Google, doordat hij een X aantal slechte backlinks heeft gekocht. Maar het effect is van korte duur, omdat het op lange termijn nadelen met zich meebrengt door updates van de zoekmachines.

Nadelen Black-hat SEO

  • De strategie is op korte termijn
    De winst bij Black-hat SEO wordt gemaximaliseerd doordat er geprofiteerd wordt van de beperkingen in het algoritme van bijvoorbeeld Google. Black-hat SEO blijft een kat-en-muisspel, dingen die vandaag misschien werken, kunnen morgen achterhaald zijn.
  • High risk
    Black-hat SEO levert snelle resultaten op, maar er zit ook een hoog risico aan. Een zoekmachine kan je website verbannen uit de index als hij doorheeft dat jij gebruik maakt van deze cowboy-techniek.

Wat is White-hat SEO?

White-hat SEO is het tegenovergestelde van Black-hat SEO. Met deze techniek voldoet je strategie wel aan de richtlijnen van het algoritme van een zoekmachine. Door deze manier van optimaliseren wordt er vooral gekeken naar de wensen van de bezoeker.

Het is voor zoekmachines van belang dat de juiste websites naar voren komen. Doordat zoekmachines de meest relevante informatie bij een zoekopdracht weergeven, zorgen ze dat ze de beste keuze zijn. Ga maar na bij jezelf, als Google jou niet meer de meest relevante antwoorden zou geven en Bing wel, dan zou je toch dagelijks gebruik maken van Bing? Als je dit belang van een zoekmachine snapt en je dus focust op de best mogelijke gebruikerservaring, word je beloond met goede posities in Google.

Veranderingen van het algoritme

Vroeger was het algoritme van een zoekmachine veel minder nauwkeurig dan dat hij vandaag de dag is. Eerder kon je een specifiek woord enorm vaak gebruiken op een pagina en dit resulteerde tot goede resultaten binnen een zoekmachine. Doordat veel websites hier misbruik van gingen maken, werd het algoritme van de zoekmachines verbeterd. Zo zijn zoekmachines zoals Google altijd op zoek geweest naar manieren om het algoritme te verbeteren, om zo betere resultaten te kunnen tonen aan hun gebruikers.

Zo is Larry Page, ook op een nieuw ranking principe gekomen. Namelijk, PageRank. Een score die de autoriteit van websites uitdrukt. Vroeger keek het algoritme niet naar kwaliteit maar naar kwantiteit, hoe meer links, hoe meer stemmen voor je website. Op deze manier konden cowboys hun website makkelijk versterken door massa links naar hun website te sturen. Inmiddels draait het om een natuurlijke verhouding tussen kwaliteit en kwantiteit, waarbij het zwaartepunt moet liggen op kwalitatieve backlinks.

Voordelen White-hat SEO

  • Strategie is op lange termijn
    White-hat SEO heeft in tegenstelling tot Black-hat SEO minder resultaat op korte termijn. Je focust je met White-hat SEO op de langere termijn. Door deze techniek maak je de website bestand tegen de wijzigingen van het algoritme in de toekomst.
  • Bezoeker is koning
    Met White-hat SEO zorg je ervoor dat de bezoeker op de pagina komt met de voor hem of haar meest relevante resultaten. Dit is goed voor de bezoeker maar ook goed voor het algoritme van een zoekmachine. Je wapent je hiermee direct voor updates in het algoritme.

Nadelen White-hat SEO

  • Resultaat niet op korte termijn
    Het enige nadeel van White-hat SEO is dat de resultaten niet altijd op korte termijn zichtbaar zijn. Geduld is een schone zaak.

Grey-hat SEO

Nu je het verschil weet tussen Black-hat SEO en White-hat SEO komen we gelijk met nog een begrip. Misschien raad je het al. Grey-hat SEO valt tussen de twee bovengenoemde begrippen in. Het wordt gezien als het grijze gebied van het algoritme van zoekmachines.

Linkbuilding is het beste voorbeeld wat ik kan bedenken wat je kunt scharen onder Grey-hat SEO. Het realiseren van backlinks valt in dit grijze gebied. Idealiter heeft Google namelijk dat links organisch ontstaan dankzij goede content en dat niemand actief bezig is met het verkrijgen van links om te scoren in Google. In de echte wereld werkt het anders, je moet actief op zoek zijn naar relevante websites om links op te verkrijgen.

Want zeg nou eerlijk, hoe vaak heb jij met je eigen website gelinkt naar een product overzichtspagina van “RVS A4 oogmoeren”?

Het valt niet onder White-hat SEO en ook niet onder Black-hat SEO. We raden daarom aan om altijd kwalitatief goede links te gebruiken als men aan linkbuilding doet. Door links vanaf een website met een hoge autoriteit te verwijzen naar jouw website, scoor je beter in de zoekresultaten. Ook het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel zorgt ervoor dat je beter gaat ranken in de zoekresultaten.

De gevaren van Black-hat SEO

Het grootste gevaar van Black-hat SEO is dat websites een penalty van bijvoorbeeld Google kunnen krijgen of dat bepaalde aspecten van jouw website gedevalueerd worden. Met een penalty straft Google je door je uit de hoge zoekresultaten te halen, het gebeurt niet vaak, maar als je er één aan je broek hebt, is het knap vervelend. Dus gebruik je Black-hat SEO en houd je je bewust niet aan de richtlijnen van Google? Dan kan het zomaar zo zijn dat Google je betrapt. Daarnaast kun je ook op de zwarte lijst van Google komen en dan is alle moeite voor niets geweest.

De meeste zoekmachines hebben jaarlijks een aantal grote updates om het algoritme te verbeteren. Webpagina’s die gemanipuleerd zijn – doordat er gebruik is gemaakt van Black-hat SEO – kunnen hierdoor ineens veel plekken verliezen in de zoekresultaten.

Focus je daarom op de gebruiker, maar houd hierbij rekening met hoe het algoritme nu werkt. Dan volgen de de resultaten vanzelf. Is je concurrent nog druk met Black-hat SEO en worden daar flinke resultaten mee geboekt? Heb geduld, het kwartje valt vanzelf jouw kant op bij één van de volgende algoritme updates.

Wil je aan de slag met een lange termijn SEO strategie? Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuzes.

Met onze tips laat jij jouw collega’s versteld staan
Marketingtips, inzichten en best practices, zo in je mailbox!

Beter vindbaar zijn én betere leads met jouw online marketing
Inzichten uit SEO, SEA, Social Ads en CRO
Vind je het niets? Uitschrijven is ook zo gedaan
Dit is het verschil tussen Black-hat SEO en White-hat SEO Dit is het verschil tussen Black-hat SEO en White-hat SEO 2022-12-19
DoubleSmart
DoubleSmart Hein

Auteur

Hein

Als een echte levensgenieter gaat deze Bourgondiër door het leven. Spontaan het vliegtuig pakken na een avond stappen? Of een dag ruilen met Dan Bilzerian, een ding is zeker; Hein is niet vies van een goed feestje. Vergis je niet deze SEO-specialist kan zich ook prima vermaken met een bordspel, want schaken kan hij als de beste! Door deze skills maakt hij dagelijks slimme strategische keuzes voor onze klanten en zet hij onze concurrenten altijd schaakmat.