Loader

Wat is WYSIWYG?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get, een term voor programma’s die direct het resultaat weergeven. Deze aanpak is anders dan bijvoorbeeld HTML editors, waarin een webdesigner werkt met standaard tags die uiteindelijk op een specifieke wijze worden weergegeven. Hoewel het zeker voordelen biedt om direct te kunnen zien wat het resultaat zal zijn, is het niet in alle gevallen de meest voor de hand liggende methode.

Definitie WYSIWYG

What You See Is What You Get kan naar het Nederlands vertaald worden als Wat Je Ziet Is Wat Je Krijgt. Met een WYSIWYG editor komen de handelingen op het scherm overeen met het beoogde resultaat. Deze term wordt met name gebruikt voor het ontwerpen van websites maar ook voor andere soorten software zoals mobiele apps en spellen. De eerste toepassing was een programma voor de Alto genaamd Bravo uit 1974. Deze software zou later aan de basis liggen voor Microsoft Word, een tekstverwerker waar je direct kunt zien hoe een document er op papier uit zal zien.

Web builders

De What You See Is What You Get methode wordt met name toegepast in web design. Met een WYSIWYG web builder ziet de webdesigner direct het resultaat. In plaats van cryptische H-tags worden titels en subtitels direct in het juiste lettertype en lettergrootte weergegeven. In de achtergrond zal de software HTML code genereren, op de voorgrond wordt alleen de visualisatie weergeven. Web builders zoals Wix en Weebly werken op deze wijze, WordPress biedt een combinatie van standaard visuele elementen met toegang tot geavanceerde mogelijkheden.

Voordelen en nadelen

Een groot voordeel is de tijdwinst die behaald kan worden met een WYSIWYG editor, en de laagdrempelige werkwijze waarbij technische kennis niet vereist is. Een nadeel is een gebrek aan inzicht over het gebruik van officiële standaarden, de code achter dit soort sites is vaak niet optimaal. Professionele designers en programma’s halen doorgaans hun neus op voor dit soort web builders, de eenvoudige manier van werken maakt websites en zelfs complete apps ontwerpen wel toegankelijk voor een veel breder publiek.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close