Loader

Wat is een webwinkel?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een webwinkel of webshop is een vorm van elektronische verkoop waarbij particuliere of zakelijke klanten goederen of diensten kunnen aanschaffen. Deze producten of diensten kunnen vervolgens digitaal of per post bezorgd worden bij de klant. Wat is een webwinkel en welke invloed heeft webshopping op de retail?

Definitie webwinkel

De eerste vorm van elektronisch winkelen dateert uit 1979. Michael Aldrich verbond een televisie met een telefoon om zo transacties mogelijk te maken. In 1984 zou de eerste Tesco klant een online transactie maken. Toen web browsers voor het grote publiek bereikbaar werden, kwamen er online winkels die sterk leken op fysieke winkels. Amazon begon als online alternatief voor boekwinkels en groeide uit tot één van de grootste winkels ter wereld.

Voordelen van online shopping

Hier zijn enkele voordelen van een webwinkel in vergelijking met de standaard winkelervaring:

  • Producenten kunnen zonder tussenkomst van retail leveren aan consumenten.
  • Aanschaf van digitale producten zoals software kan geheel geautomatiseerd worden verwerkt.
  • Vergelijken van prijzen en diensten is eenvoudiger via internet.
  • Internationaal opererende bedrijven kunnen een grotere doelgroep aanspreken.
  • Kleine ondernemers kunnen tegen lage kosten een webwinkel openen.
  • Het is niet altijd nodig om producten op voorraad te houden door bijvoorbeeld direct vanuit de fabrikant te leveren.

Er zijn uiteraard ook mogelijke nadelen, zoals het ‘anonieme’ karakter van het internet of lange levertijden. Met veilige betaalmethoden zoals iDEAL en credit card transacties via beveiligde servers is het risico van fraude en oplichting minimaal. Uiteraard moeten klanten altijd kritisch zijn voor ze een aankoop verrichten, door bijvoorbeeld onafhankelijke recensies van webshops of leveranciers op te zoeken.

Impact van online shopping op de retail

Er gaan regelmatig grote bedrijven als V&D en de Kijkshop failliet. Het succes van webwinkels wordt vaak als reden gegeven voor deze faillissementen. Traditionele bedrijven hebben soms moeite om hun werkwijze af te stemmen op het digitale tijdperk. Winkels als Albert Heijn of Coolblue gebruiken online winkels als extra kanaal naast fysieke locaties of service centers.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close