Loader

Wat is een websitestructuur?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

De websitestructuur staat voor de wijze waarop de website is ingedeeld. Denk aan categorieën, subcategorieën, pagina’s met specifieke informatie of een blog pagina. Deze structuur moet uiteraard duidelijk te navigeren zijn voor bezoekers, daarnaast kan een goede structuur ook voordeel bieden voor commerciële doelstellingen en voor zoekmachine optimalisatie. Wat is websitestructuur en welke invloed heeft dit op SEO?

Definitie websitestructuur?

De meeste websites bestaan uit een hoofdpagina waar de bezoekers op binnenkomen, dit wordt ook wel de landingspagina genoemd. Vanuit deze pagina is er vaak een vertakking in categorieën, eventueel subcategorieën en afzonderlijke pagina’s. Vaak betreft het een boomstructuur die die zich steeds verder uitbreidt op de lagere niveaus.

Invloed van de websitestructuur op de bezoeker

Om bezoekers langere tijd op een website te houden, en daarmee de mogelijkheden tot conversie te verhogen, is het van belang dat andere pagina’s met content eenvoudig te vinden zijn, met links die uitdagen tot interactie. Daarbij moet er een balans worden gevonden tussen duidelijke beschrijvingen maar ook het opwekken van interesse. Naast een navigatiebalk kan er ook vanuit de tekst worden gelinkt naar andere pagina’s die zich op verschillende niveaus kunnen bevinden. Websites die bestaan op basis van advertenties, proberen bezoekers steeds te verleiden nieuwe links te klikken. Er werd ooit een parodie site “ClickHole” in het leven geroepen als reactie op deze strategie.

Invloed van websitestructuur op zoekmachines

Voor een webcrawler is het van belang dat de websitestructuur duidelijk en zichtbaar is. Zo worden pagina’s achter een login of invulformulier niet geïndexeerd, en dat is niet altijd voordelig. Ook dode links moeten vermeden worden. Interne links kunnen voordeel bieden voor de ranking in zoekmachines. Met een sitemap kan het zoekwerk voor de webcrawlers vereenvoudigd worden, met als resultaat een optimale SEO.

Hoewel de optimale websitestructuur voor een persoon anders zal zijn dan voor zoekmachines, bestaan er zeker overlappingen. Het is daarom wenselijk om de structuur voor zowel personen als webcrawlers te optimaliseren.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close