Loader

Wat is een webinar?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Webinar is een samentrekking van ‘web’ en ‘seminar’. Het is een presentatie die rechtstreeks plaatsvindt via het internet waar deelnemers vanaf verschillende locaties kunnen deelnemen. De inhoud kan variëren, bijvoorbeeld een workshop, een training, een lezing of een college. Afhankelijk van de webinar kan deze ook interactief zijn. Wat is een webinar, wat heb je nodig en wat zijn de mogelijkheden?

Definitie webinar?

Om een presentatie te houden is het niet nodig voor de participanten om in dezelfde ruimte samen te komen. Met een camera, microfoon, internetverbinding en presentatie software kan een spreker een webinar organiseren voor deelnemers die zich over de hele wereld kunnen bevinden.

Webinar software

Er zijn programma’s die speciaal gericht zijn op dit soort presentaties zoals Adobe Connect, Livestorm, BigMarker en GoToMeeting. Maar ook een social media platform zoals Facebook of de streaming service Twitch zijn geschikt voor webinars. In tegenstelling tot een vooraf opgenomen presentatie is er bij een webinar meestal een optie tot interactiviteit. Denk aan het stellen van vragen via een chat venster, of het communiceren met deelnemers. Het is voor zowel de organisator als voor de deelnemer van belang om over een betrouwbare internetverbinding te beschikken.

Webinars als marketinginstrument

Naast het aanbieden van informatie kan een webinar ook als vorm van online marketing gebruikt worden. Hier zijn drie voorbeelden van commerciële webinars:

  1. Een live demonstratie van een softwarepakket om bestaande klanten en potentiële kopers meer inzicht te geven in de functionaliteit van het pakket.
  2. Een workshop make-up met producten van een specifiek merk die direct via een webshop aangeschaft kunnen worden.
  3. Een basiscursus over een onderwerp waarbij de cursisten zich kunnen aanmelden voor een betaalde vervolgcursus of aanvullende diensten.

De tijdstippen van de webinars moeten vooraf bekend gemaakt worden. Afhankelijk van de inhoud kan de webinar voor een beperkt publiek worden georganiseerd, het is ook mogelijk om de presentatie openbaar te maken.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close