Loader

Wat is User Interface Design?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

User Interface Design staat voor het ontwerp van de gebruikersomgeving. Hoewel dit met name gericht is op visuele elementen valt ook spraakbesturing onder de UI. Naast een aantrekkelijke omgeving om naar te kijken, is het ook van belang dat interactieve elementen duidelijk zijn, en aangepast op de specifieke toepassing en gebruiker. Wat is User Interface Design en hoe ontwerp je een functionele UI?

Definitie User Interface Design

UX staat voor User Experience, UI staat voor User Interface en GUI staat voor Graphical User Interface. UI maakt onderdeel uit van UX, de ervaring van gebruikers wordt voor een groot deel bepaald door de interactieve functionaliteit. Daarbij zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan voldaan moet worden zoals:

1. Consistent

Wanneer op de eerste keuzepagina een groene knop rechts betekent ‘verdergaan’, en op de volgende pagina is er een rode knop links om verder te gaan, is dat niet consistent. Knoppen en andere interactieve elementen moeten consistent zijn in positie, vormgeving en functie.

Voorbeeld: Consistentie bewust doorbreken komt helaas regelmatig voor. Denk aan een app met advertenties die je rechtsboven met een ‘sluiten’ knop kunt wegdrukken. Na enkele advertenties staat op die plek plotseling ‘aanschaffen’ terwijl ‘sluiten’ naar links is verhuisd.

2. Intuïtief

Mensen hebben een ingebouwde logica die in de meeste gevallen overeenkomt. Bij goed User Interface Design hoeft de gebruiker niet na te denken of te twijfelen, alle elementen zijn op een logische plek te vinden.

Voorbeeld: De knop voor ‘verder’ staat rechts, de knop voor ‘terug’ staat links. Een groene kleur staat voor bevestigen en een rode kleur betekent annuleren. Positie en kleur gaan voor tekst bij intuïtief design.

3. Snel

Hoe minder het aantal stappen om tot het gewenste resultaat te komen, hoe beter het ontwerp. Is die tussen stap écht nodig of maakt dit het traject alleen maar langzamer?

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close