Loader

Wat zijn synoniemen?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een synoniem is een woord dat (bijna) hetzelfde betekent als een ander woord. Bij zoekmachine optimalisatie gaat dit nog een stapje verder, hierbij worden ook onderwerpen die gerelateerd zijn aan het oorspronkelijke onderwerp als synoniemen aangemerkt. Google legt steeds meer nadruk op “natural search” ofwel een natuurlijke manier van zoeken. Wat zijn synoniemen en hoe gebruik je deze voor SEO?

Definitie synoniemen

Broek, pantalon en jeans, het zijn alledrie synoniemen. Hoewel een pantalon en jeans niet hetzelfde zijn, hebben ze voldoende overeenkomsten om als synoniem aangemerkt te worden. Iemand die in Google zoekt naar een broek, is wellicht ook geïnteresseerd in jeans. Synoniemen worden niet alleen gebruikt als middel om hoger te scoren in Google, ze maken een tekst doorgaans ook prettiger om te lezen. Steeds dezelfde termen gebruiken kan gaan vervelen, met andere variaties houd je een tekst interessant. Een synoniem voor Search Engine Optimization kan bijvoorbeeld SEO of zoekmachine optimalisatie zijn. Hoewel het taalkundig gezien een afkorting en een vertaling betreft, zijn het voor online marketing synoniemen.

Synoniemen voor SEO vroeger

Sinds de controle op “keyword spamming” worden websites die overmatig gebruik maken van populaire keywords gestraft. Eén tot twee procent dekking met het zoekwoord in web teksten zou ideaal zijn. Door alternatieve bewoordingen te gebruiken voorkom je dat een tekst te vaak hetzelfde woord bevat. Daarnaast kun je beter scoren op meerdere zoekwoorden.

Synoniemen voor SEO nu

Google maakt steeds meer gebruik van “natural search” en zoekresultaten op basis van relevantie in plaats van specifieke zoektermen. Zo kun je zoekresultaten te zien krijgen voor pagina’s waarop het zoekwoord niet eens gebruikt wordt. Toch zal deze pagina relevant zijn omdat er synoniemen op de pagina voorkomen. Het zoekalgoritme wordt steeds beter om teksten en zoekopdrachten in context te plaatsen, en de beste match te maken tussen de persoon die zoekt en de aanbieder.

Door gebruik te maken van synoniemen kan de ranking verbeteren, het zal ook de leesbaarheid van teksten verhogen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close