Loader

Wat is een Smart speaker?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Smart Speaker of ‘slimme luidspreker’ is een apparaat dat niet alleen geluid kan produceren, maar ook uitgerust is met één of meerdere microfoons om geluid op te nemen. Door een Smart Speaker te koppelen met het internet is het mogelijk om te zoeken met spraak, daarnaast kunnen apparaten en diensten in huis worden bediend op basis van een Smart Home of Domotica netwerk. Dit met behulp van een Smart Assistant/Slimme assistent.

Wat is een Smart Speaker?

Deze luidspreker maakt gebruik van een microfoon, een internetaansluiting en spraakherkenningssoftware voor een breed scala aan toepassingen. De functionaliteit is voor een deel afhankelijk van de software en hardware die gekoppeld is aan de Smart Speaker. Er zijn meerdere fabrikanten van dit soort luidsprekers, die gebruik maken van spraakassistenten zoals Google Assistent, Amazon Alexa of Apple Siri. Een aantal van deze apparaten zijn primair bedoeld om vragen van gebruikers te beantwoorden zoals de Amazon Echo Dot, andere apparaten zijn in eerste instantie bedoeld om geluid te produceren zoals de Sonos One Smart Speaker.

Hoe werkt een Smart Speaker?

Naast de bekende woofers en tweeters is er ook een microfoon aanwezig om geluid op te nemen. Er wordt (meestal draadloos) verbinding gemaakt met het internet. Door de microfoon te activeren kan een gesproken commando of vraag worden opgenomen, met als gevolg een actie die de software in gang zet. Dit kan een zoekopdracht zijn zoals “hoe warm wordt het vandaag?” of het bedienen van een apparaat in huis zoals “zet de verwarming een graadje hoger”. De software kan spraak omzetten naar een gekoppelde actie.

Mogelijkheden in de praktijk

Wanneer de Smart Speaker wordt gekoppeld aan andere ‘slimme’ apparaten is het mogelijk om lampen, elektrische gordijnen, de thermostaat of andere apparatuur in huis te bedienen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van diensten als YouTube, Spotify of Netflix met spraakbesturing. Producten bestellen is ook een optie. Wat betreft privacy is er een speciaal activatie commando, hoewel het wel mogelijk is om zonder heractivatie meerdere vragen te stellen of opdrachten te geven.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close