Loader

Wat is een search engine?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Search engine is de Engelse term voor zoekmachine, dit is een online dienst om websites op te zoeken. Hoewel Google het meest bekende voorbeeld is, zijn er nog andere aanbieders waarvan Bing momenteel het meest gebruikte alternatief is. Wat is search engine en waarom zijn zoekmachines zo belangrijk voor online marketing?

Definitie search engine

Het internet is een enorme collectie van websites en webpagina’s die weer vol staan met tekst, afbeeldingen, geluid, video en nog veel meer. Om tussen al deze informatie de juiste pagina te vinden kun je een search engine gebruiken door een zoekterm in te geven. Archie was de eerste zoekmachine in 1990 die FTP bestanden kon zoeken, Veronica was de eerste tekst zoekmachine. De Nederlandse search engine Ilse was ooit zeer populair evenals Altavista, nu is Google de onbetwiste marktleider. Voor anoniem zoeken zonder tracking is DuckDuckGo een populair alternatief.

Hoe werken zoekmachines?

Een gebruiker typt een zoekopdracht in, bijvoorbeeld “chocoladebollen Den Bosch”. De zoekmachine zal vervolgens de meest relevante pagina’s uit de database halen. Bovenaan zullen banketbakkers in Den Bosch vermeld staan omdat deze pagina’s relevant zijn voor de zoekopdracht. De kwaliteit van de zoekmachine staat of valt bij de kwaliteit van de zoekresultaten. Google is zeker niet de eerste search engine, het is marktleider geworden op basis van de superieure zoekresultaten en de eenvoud van het zoekproces.

Waarom zoekmachines zo belangrijk zijn

Voorheen moest je via de adresbalk in de browser eerst www.google.com typen voor je kon zoeken, een aantal jaar geleden werd de adresbalk direct bruikbaar als zoekveld. Daarmee is de drempel voor search engines zeer laag geworden. Vaak weet de internetgebruiker niet precies wat de naam van een website is, of waar specifieke informatie te vinden. Een hoge positie in de search engine is daarom van groot belang om de juiste doelgroep te bereiken. Websites worden niet alleen ontworpen voor de eindgebruiker, maar ook zeker voor zoekmachines. Dit noemen we zoekmachine optimalisatie ofwel SEO.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close