Loader

Wat is SEA?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

SEA staat voor Search Engine Advertising ofwel adverteren via zoekmachines. In plaats van banners op websites worden advertenties direct weergegeven op de pagina van de zoekmachine. SEA is een betaald alternatief voor SEO. Wat is SEA en op welke wijze verschilt het van van SEO?

Definitie SEA

Bij Search Engine Advertising worden advertenties direct op de pagina van de zoekmachine weergegeven boven de zoekresultaten. Omdat veel gebruikers informatie over producten en diensten online opzoeken via Google is dit bij uitstek een geschikt platform om te adverteren. De advertenties zijn ook direct gerelateerd aan de zoekopdrachten wat uiteraard voordeel biedt voor de adverteerder. Hoewel het zichtbaar is dat het advertenties betreft, is dit voor veel gebruikers niet echt duidelijk of van belang.

Geen zekerheid van plaatsing

GoTo.com was eind jaren negentig de eerste website die advertenties via een biedingsysteem aanbood, Google zou in 2002 volgen. De adverteerder brengt een bod uit op een zoekterm, Google bepaalt of de advertentie relevant genoeg is voor weergave bij een zoekopdracht. Daarmee is er geen zekerheid van weergave. Het Google algoritme probeert de vraag zo goed mogelijk met het aanbod te matchen en rekent af op basis van CPC (Cost Per Click).

SEO

Search Engine Optimization is een meer bekende vorm van zoekresultaten beïnvloeden. In tegenstelling tot SEA staat er bij zoekmachine optimalisatie geen vergoeding tegenover. Een hoge positie in Google (direct onder de advertenties) is daarmee gratis, hoewel het veel moeite en geld kan kosten om organisch hoog te scoren.

Combinatie van SEA en SEO gebruiken

Veel bedrijven kiezen voor een combinatie van SEA en SEO in hun online strategie. Adverteren tegen betaling is een directe vorm van marketing met snel resultaat, SEO is meer een lange termijn strategie. De resultaten van zoekmachine adverteren kunnen weer bijdragen aan een betere organische ranking. Het zijn daarmee complementaire marketing methoden.

SEA is een manier om boven in de zoekresultaten te komen tegen betaling op basis van een biedingsysteem en het Google algoritme.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close