Loader

Wat is een script?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een script is een stukje code die in een programmeertaal wordt geschreven met als doel een specifieke functie te vervullen. Websites maken veel gebruik van scripts om de gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden door hackers om illegale handelingen uit te voeren. Wat is een script en hoe worden deze gebruikt online?

Definitie script

Er zijn veel vormen van scripting, van zeer eenvoudig tot complex. Over het algemeen worden scripts gezien als de verbindende factor tussen software componenten. Een script wordt normaal gesproken niet gecompileerd maar direct uitgelezen. Websites en ook losse applicaties worden met elkaar verbonden middels scripts om samen meer functionaliteit te bieden.

HTML scripting

In de W3C HTML standaard is ondersteuning voor scripting opgenomen vanuit de client. Hierin wordt gedefinieerd hoe scripts gebruikt mogen worden op webpagina’s. Een webbrowser is een voorbeeld van een client applicatie en ondersteunt doorgaans diverse scripting talen. De script code kan direct worden geladen of op een later tijdstip.

Black Hat script

De term “Black Hat” verwijst naar het onrechtmatig gebruik van code om handelingen uit te voeren. Door code aan malafide pagina’s toe te voegen en deze zonder medeweten van de gebruiker te activeren kunnen programmeurs bijvoorbeeld de ranking van websites beïnvloeden in zoekmachines. Deze manier van zoekmachine optimalisatie wordt tegenwoordig gestraft door Google met een penalty. Ook is het mogelijk om bestaande websites over te nemen en met een kopie schadelijke scripts te verspreiden.

Websites met een slotje

Geverifieerde websites worden in de browserbalk weergegeven met een groen slotje. Hoewel dit geen garantie is voor een veilige website, geeft het wel een indicatie dat het de werkelijke pagina betreft. Steeds meer browsers kunnen pagina’s zonder verificatie niet meer openen. Een pagina met een https:// adres met verificatie heeft minder kans op de aanwezigheid van een onbetrouwbaar script dan een pagina met een ongeverifieerd http:// adres.

Een script kan voor heel nuttige functies gebruikt worden, maar ook door hackers. Naast de gebruiker moet de webmaster ook zorgen voor betrouwbare code op de site om de functionaliteit van de pagina te waarborgen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close