Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Python is een programmeertaal die in Amsterdam werd ontwikkeld door Guido van Rossum in het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw. De taal is voor een deel gebaseerd op ABC, wat weer een alternatief was voor de BASIC programmeertaal. Wat is Python en waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

Wat is Python?

Het populaire platform Python werd in 1991 uitgebracht, de eerste versie werd ontwikkeld door Guido van Rossum. Hoewel de huidige ontwikkeling van de taal door een groep professionals en vrijwilligers is voortgezet, zou van Rossum tot 2018 deze groep leiden. De naam is een hommage aan zijn favoriete televisieprogramma “Monty Python’s Flying Circus”.

Python programmeren is gebaseerd op leesbare code, waarbij efficiëntie prioriteit heeft. Zo wordt de structuur inzichtelijk gemaakt met inspringingen in plaats accolades zoals dit in andere talen vaak gebruikt wordt. Statements zijn daarmee gestructureerd als zinnen zoals deze in spreektaal gebruikt worden. Er is geen typedeclaratie aanwezig, er wordt een vorm van duck-typing toegepast. Dit betekent dat er niet wordt gekeken naar de klasse van een object, maar naar het object zelf om te bepalen wat de functie is. Python programma’s worden voorzien van een .py extensie. De software wordt uitgegeven op basis van een Open Source licentie, het is wel mogelijk om donaties te geven via de officiële website.

Er bestaan vier verschillende vormen van Python:

  1. CPython, een versie geschreven in de C programmeertaal. Dit is de meest gebruikte versie.
  2. Jython, die op basis van de Java Runtime Environment wordt uitgevoerd.
  3. IronPython, een variatie die specifiek bedoeld is voor de ontwikkeling voor Microsoft producten.
  4. PyPy, een versie die gericht is op snelheid en vernoemd is naar de bestandsextensie .py. De code is geschreven in RPython.

Met een uitgebreid aantal bibliotheken kan deze taal voor vele toepassingen ingezet worden. De meest voorkomende toepassingen zijn OS Scripting, wiskunde, wetenschap en voor de ontwikkeling van web applicaties.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z