Loader

~°POP3 staat voor Post Office Protocol versie 3. Het betreft een standaard mail protocol dat gebruikt wordt om e-mails te ontvangen vanuit een server naar een lokale mail client. Door berichten eerst te downloaden blijven ze ook beschikbaar zonder actieve internetverbinding. Wat is POP3 en hoe werkt dit protocol?

Wat is POP3?

De eerste versie van het Post Office Protocol dateert uit 1984, een jaar later zou versie 2 verschijnen met de meeste recente versie uit 1988. Het POP3 protocol werd later nog wel aangepast. Er is overigens ook een versie 4, maar de ontwikkeling van dit protocol is stilgevallen in 2003. In tegenstelling tot IMAP worden berichten na downloaden op een lokaal systeem gewist van de server. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van meerdere apparaten heeft POP3 dus niet de voorkeur. De mogelijkheid om berichten op de server te laten staan is overigens wel mogelijk. De voornaamste reden om berichten te wissen na downloaden was het besparen van ruimte op de server. Dit was in 1988 nog relevant, maar nu nauwelijks meer. Het protocol werkt op twee poorten:

  1. Poort 110, de standaard niet-beveiligde poort.
  2. Poort 995, deze ingang is wel beveiligd.

Verschillende protocollen

POP3 (Post Office Protocol versie 3) en IMAP (Internet Message Access Protocol) zijn de standaard protocollen die gebruikt worden om e-mails op te halen van de server. Bij IMAP is het mogelijk om tegelijkertijd vanuit meerdere clients mails op te halen. Met het huidige gebruik van meerdere apparaten zoals PC, laptop, smartphone en mobiel tegelijkertijd ligt het gebruik van IMAP meer voor de hand. Er is ook nog SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) dat gebruikt wordt om e-mails via internet te verzenden.

POP kent overigens nog twee definities die van toepassing zijn op computers en internet:

  1. Point Of Presence, een toegangspunt tot het internet.
  2. Programmed Operator, een pseudo-opcode in een virtual machinetaal die uitgevoerd wordt door een programma.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close